ALERTA ALS EUA

'Barry' s'acosta a Louisiana, a punt de convertir-se en huracà

La tempesta tropical es mou lentament amb vents sostinguts de 85 quilòmetres per hora

zentauroepp49031657 barry new orleans internacional190712172540 / NASA

zentauroepp49031657 barry new orleans internacional190712172540
zentauroepp49039836 barry new orleans internacional190712172628

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les fortes pluges que cauen sobre Louisiana en les últimes hores són les credencials amb què la tempesta tropical Barry es presenta davant del litoral d’aquest estat, on es preveu que tocarà terra durant la nit d’aquest divendres o en les primeres hores d’aquest dissabte ja com a huracà, el primer de la temporada a l’Atlàntic.

Amb vents sostinguts de 85 quilòmetres per hora, el fenomen es mou lentament cap a l’oest/nord-oest a 7 km/h al sud de la costa sud de Louisiana, segons els informes més recents del Centre Nacional d’HuracansCentre Nacional d’Huracans (NHC, per les sigles en anglès).

L’NHC ha alertat sobre la “perillosa” tempesta que deixarà fortes pluges i vents a la costa del golf de Mèxic al litoral de l’estat de Louisiana. El vent i la pluja de la tempesta tropical ja afecten aquest divendres a Louisiana, mentre que ciutats com Nova Orleans es preparen per a les possibles inundacions que deixarà Barry, que podria convertir-se en huracà quan toqui terra.

Inundacions

Les autoritats han emès una alerta d’huracà a Louisiana, entre Intracoastal City i Grand Isle, i també han advertit d’un fenomen de maror ciclònica entre Intracoastal City Shell Beach. Es preveu que Barry es mourà cap al nord-oest seguit d’un gir cap al nord durant aquest dissabte. Serà a prop o sobre el centre o sud-est de la costa de Louisiana en les pròximes hores i després es mourà cap a l’interior sobre la vall sota el Mississipí.

Quan toqui terra s’espera un debilitament en el seu rumb cap al nord i intenses pluges en diversos estats del país. Per als pròxims dies anticipen inundacions en zones properes a la costa a causa de la pujada del mar, el fort onatge i les pluges intenses. L’NHC alerta, a més, que es poden formar tornados en àrees del sud de Louisiana i delMississipí.

Temporada estàndard

La temporada d’huracans a la conca atlàntica va començar oficialment l’1 de juny, però abans, el 20 de maig, es va formar al sud/sud-est de Bermuda una tempesta subtropical, Andrea, que es va debilitar de seguida i no va causar danys.

Notícies relacionades

Segons el pronòstic actualitzat de la Universitat Estatal de Colorado (CSU) dels EUA difós aquesta setmana, l’activitat de l’actual temporada d’huracans a l’Atlàntic serà “gairebé mitjana”, amb 14 tempestes tropicals, sis de les quals es podrien convertir en huracans. Dos serien de categoria major, és a dir, per sobre de la categoria 3 enl’escala de Saffir/Simpson d’un màxim de 5.

L’informe assenyala que “la superfície del’oceà Atlàntic tropical no es veu precisament favorable per a una temporada activa” i que probablement el fenomen d’El Niño,  actualment feble, s’enfortirà durant el pic de la temporada, entre els mesos d’agost i setembre, el que contribuirà a “una temporada gairebé mitjana”.