INVESTIGACIÓ PERIODÍSTICA

La mà dreta de Salvini va negociar a Moscou el finançament il·legal de la Lliga

La reunió, presidida per Gianluca Savoini, va tenir lloc a l'octubre en un luxós hotel de la capital, mentre el mateix ministre de l'Interior italià estava de visita a la ciutat

Les converses van versar sobre la venda d'hidrocarburs a la italiana Eni a preus de descompte a través de mitjancers, operació que hauria reportat 65 milions de dòlars als ultres

zentauroepp48051725 italian deputy prime minister and interior minister matteo s190508174243

zentauroepp48051725 italian deputy prime minister and interior minister matteo s190508174243 / MIGUEL MEDINA

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Es tracta de la primera constatació que el Kremlin almenys intenta finançar de forma clandestina els partitsd’extrema dreta a Europa. La pàgina web Buzzfeed News ha publicat aquest dimecresl’àudio  d’una reunió que va tenir lloc el mes d’octubre passat a l’hotel Metropol de Moscou, molt a prop de la plaça Roja, i en la qual va participar Gianluca Savoini, estret col·laborador del ministre de l’Interior i vicepresident del Govern italià, Matteo Salvini, mentre aquest era de visita a la capital russa.

Els participants en la trobada, tres interlocutors russos no identificats i dos italians, a més de Savoini, van negociar la venda de tres milions de tones mètriques de combustible rus a la italiana Eni mitjançant societats intermediàries que aplicarien progressivament preus de descompte. Això generaria un excedent d’uns 65 milions de dòlars (57 milions d’euros) que estarien destinats a finançar la Lliga.

Aquesta quantitat, segons Buzzfeed News, seria transferida a la Lliga de forma secreta també a través de mitjancers, amb l’objectiu de sufragar les campanyes polítiques d’aquesta força ultradretana, immersa en aquells temps en la preparació de les eleccions al Parlament Europeu, en les quals va obtenir la victòria al seu país amb el 34,3% dels vots i 28 eurodiputats. A l’obrir la reunió, el mateix Savoini es va encarregar d’especificar les expectatives polítiques i les intencions de la Lliga de cara als transcendentalscomicis europeus.

"El pròxim maig hi haurà eleccions a Europa; una nova Europa ha de ser més a prop de Rússia, perquè volem tenir la nostra sobirania i no dependre de la decisions delsil·luminats  de Brussel·les o els EUA", va proclamar el responsable ultra, que a més apressava a la seva contrapart perquè l’operació arrenqués immediatament, el mes següent: "La rapidesa és molt important, perquè les eleccions estan molt a prop". 

Durant la trobada, els interlocutors van donar a entendre que el mateix Salvini estava al corrent de la reunió i van fer referències a una reunió que el líder ultra hauria mantingut el dia anterior amb Dmitri Kozak, viceprimer ministre de Rússia i membre del cercle de col·laboradors més estret del president rus, Vladímir Putin. No hi ha constatació oficial d’aquesta reunió, ja que no apareixia a l’agenda del dia del líder de la Lliga. Preguntat sobre això posteriorment, Salvini ha dit que no recorda qui havia vist durant aquelles hores mortes a Moscou, en què no tenia programats actes o reunions.   

"Bones percepcions"

No se sap si l’acord finalment va ser finalment, tot i que en un moment de la conversa Savoini arriba a assegurar que tenia "bones percepcions" que el pacte s’acabés materialitzant. Entre els serveis secrets i la premsa europea, hi ha la sospita que el Kremlin ha dissenyat un sistema opac per canalitzar fons cap a forces populistes euroescèptiques, tot i que de moment només havia sortit a la llum el préstec milionari rebut el 2014 perl’Agrupació Nacional de Marine Le Pen, llavors denominat Front Nacional, concedit després que aquesta reconegués l’annexió de Crimeaper part de Rússia. A més,l’Agència Nacional del Crim investiga al Regne Unit l’origen de vuit milions de lliures donades per l’empresari britànic Arron Banks a la campanya a favor del 'brexit' abans del referèndum.

El rastre dels diners aportats per Banks, casat amb una ciutadana russa i receptor d’ofertes d’inversió en empreses mineres de Rússia avalades per la mateixa ambaixada a Londres, es perd alparadís fiscalde l’illa de Man.

A diferència del que va passar amb els milions que van rebre els ultres francesos fa cinc anys, en aquest cas es tracta d’un esquema de finançamentclandestíque viola de forma taxativala llei italiana de finançament de partits polítics. La quantitat percebuda supera de llarg la quantitat límit de 100.000 euros per a donants estrangers que llavors fixava la legislació del país transalpí, tot i que aquesta última provisió va ser modificada el gener passat s’ha reduït a zero, il·legalitzant tota contribució monetària estrangera.             

Notícies relacionades