Disputa diplomàtica

"Boig, estúpid i imbècil": les floretes de Trump a l'ambaixador britànic

El president reacciona amb aquests insults després que Kim Darroch assegurés que l'actual administració nord-americana és "disfuncional"

MRX01  WASHINGTON  ESTADOS UNIDOS   01 07 2019 - El presidente estadounidense Donald Trump  C  habla con la prensa este lunes durante una ceremonia de firma en la Oficina Oval en la Casa Blanca  en Washington  Estados Unidos   Trump firmo la medida H R  3401 para ayudar a solucionar la crisis humanitaria en la frontera  EFE MICHAEL REYNOLDS

MRX01 WASHINGTON ESTADOS UNIDOS 01 07 2019 - El presidente estadounidense Donald Trump C habla con la prensa este lunes durante una ceremonia de firma en la Oficina Oval en la Casa Blanca en Washington Estados Unidos Trump firmo la medida H R 3401 para ayudar a solucionar la crisis humanitaria en la frontera EFE MICHAEL REYNOLDS / MICHAEL REYNOLDS (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president nord-americà, Donald Trump, va elevar aquest dimarts les seves crítiques contra l’ambaixador britànic a Washington, Kim Darroch, a qui va qualificar de "boig, estúpid i imbècil pompós", enmig de la polèmica per la filtració de documents crítics amb la seva Administració.

"El sonat ambaixador que el Regne Unit ha endossat als EUA no és algú amb qui estiguem encantats, un tipus molt estúpid. Hauria de parlar al seu país, i a la primera ministra Theresa May sobre la seva fallida negociació del 'brexit', i no estar molest per les meves crítiques pel malament que es va gestionar", va afirmar Trump en el seu compte de Twitter.

"No conec l’ambaixador, però m’han explicat que és un imbècil pompós", va afegir.

El ministre de Comerç Internacional del Regne Unit, Liam Fox, que està de visita a la capital nord-americana tenia previst reunir-se aquest dimarts amb Ivanka Trump, filla del president i assessora de la Casa Blanca.

No està clar si Darroch acompanyarà el ministre britànic en les seves trobades amb funcionaris nord-americans, com és habitual entre els caps de la legacions diplomàtiques.

Aquest dilluns el mandatari va anunciar que no tractarà més amb l’ambaixador britànic a Washington.

La rèplica

Les rèpliques de Trump es produeixen després de la polèmica sorgida aquest cap de setmana al filtrar-se uns documents redactats des del 2017 en els quals Darroch criticava l’Administració nord-americana.

En aquests textos, revelats pel dominical britànic ‘Mail on Sunday’, l’ambaixador va arribar a dir que per comunicar-se amb Trump és "necessari presentar arguments simples, fins i tot rudes" alhora que va qualificar el seu govern de "disfuncional" i "inepte".

Notícies relacionades

May, que deixarà el càrrec a finals de mes, va assegurar que té "fe total" en Darroch, a través d’un portaveu governamental britànic, i va considerar "totalment inacceptables" els cables diplomàtics filtrats.

Malgrat la històrica "especial relació" entre Londres i Washington, Trump ha tensat els vincles amb atacs continus a May i diversos polítics de gran relleu del Regne Unit, entre ells l’alcalde londinenc, Sadiq Khan. 

Temes:

Donald Trump