EL FUTUR D'EUROPA

Corbyn demanarà un segon referèndum del brexit i defensarà la permanència a la UE

Els laboristes anuncien en una carta a les seves bases que defensaran la permanència en la UE

zentauroepp48996051 file photo  britain s opposition labour party leader jeremy 190709125654

zentauroepp48996051 file photo britain s opposition labour party leader jeremy 190709125654 / Peter Nicholls

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

No és el salt definitiu que esperen gaires militants de l’oposició britànica, però sí és un pas molt significatiu per neutralitzar el brexit.   Els laboristes canvien oficialment d’actitud i Jeremy Corbyn exigeix al futur primer ministre britànic conservador, que segurament serà Boris Johnson,  sotmetre a referèndum qualsevol acord que s’adopti sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

En una carta a les bases, difosa després d’una reunió de la directiva laborista, Corbyn indica que els laboristes faran, en aquesta segona consulta, “campanya per la permanència davant una sortida sense acord o un pacte ‘tory’ que no protegeixi ni l’economia, ni l’ocupació”. “Qui hagi de ser el nou primer ministre ha de tenir la confiança de sotmetre el seu acord, o la falta d’acord, a una consulta popular”, indica Corbyn.

El pròxim 23 de juliol es coneixerà el nom del successor de Theresa May, amb Johnson, partidari de brexit dur, molt destacat en la carrera per aconseguir el lloc.

Confusió intolerable

La nova posició del Partit Laborista no acaba de ser transparent i inequívoca. Corbyn no aclareix què faria la formació en cas que es convoquessin eleccions anticipades, i si continuaria llavors amb la promesa de seguir endavant amb el pla de la sortida de la Unió Europea.

L’anunci es va produir poques hores després que els cinc principals líders sindicals es pronunciessin a favor d’una segona consulta. Però els sindicats van deixar clar que la seva principal opció són unes eleccions generals abans del brexit, i si guanyessin els laboristes, aquests haurien de negociar un nou acord amb Brussel·les i sotmetre'l al vot dels ciutadans.

 En aquest cas, el partit, segons suggereixen els sindicats, hauria de fer campanya a favor de la sortida.  El laborista Hillary Bent, president del comitè parlamentari per al brexit, que ha fet campanya per una segona consulta, considera impensable aquesta possibilitat. “No veig clar que els laboristes vagin a unes eleccions generals dient que compliran el brexit perquè és molt difícil que puguin guanyar unes eleccions en aquestes circumstàncies”, assenyala. Un altre diputat laborista, Phil Wilson, advertia que “els votants i les bases no toleraran més confusió ni continuar arrossegant els peus”.  

Fracàs a les urnes

L’anunci de Corbyn suposa, en tot cas, un gran tomb a la línia oficial del laborisme, en aquest assumpte crucial, que l’esquinça internament i delma les seves possibilitats a les urnes. Fa dos anys, Corbyn, moltíssim més popular que ara, va prometre complir el resultat del referèndum i va recolzar en votació la posada en marxa de l’Article 50. Fins i tot va arribar a demanar que aquest mecanisme de sortida de la UE entrés en acció immediatament.

El dirigent es va negar rotundament a recolzar una campanya laborista en favor de la permanència davant de la possibilitat d’un segon referèndum, que tampoc acceptava al principi. Però el desgast del procés sense cap resultat, la seva ambigüitat i l’intent de complaure tant els simpatitzants laboristes a favor de la permanència com els de la sortida, va conduir a un rotund fracàs en les últimes eleccions europees, on els laboristes amb prou feines van obtenir el 13,6% dels vots i van quedar en tercer lloc.

 Un recent sondeig de YouGov la passada setmana, els col·locava en quarta posició en unes eleccions generals, darrere els conservadors, el Partit del Brexit i els liberals. Corbyn és conscient que el contenciós europeu “ha anat dividint les nostres comunitats i en ocasions també el nostre partit”. Però no hi ha cap solució que plagui a tothom.

Traïció

Notícies relacionades

La decisió de la directiva farà enfadar els diputats laboristes dependents de les circumscripcions electorals en què els votants tradicionals del partit són majoritàriament favorables al brexit, i interpretaran el gir de Corbyn com una traïció per fer-se enrere.

El líder laborista recorda a la seva carta que havia intentat proposar un compromís per mantenir el país pròxim a la unió duanera i a “una relació forta al si del mercat únic”, però Theresa May va rebutjar la proposta.