el futur d'europa

Johnson aspira a tancar un acord amb Brussel·les sobre el 'brexit'

L'exalcalde de Londres, que ha rebutjat un debat televisiu amb el seu rival Jeremy Hunt, espera arribar a un pacte abans del 31 d'octubre

zentauroepp48791975 pm hopeful boris johnson leaves a local radio station in cen190625121856

zentauroepp48791975 pm hopeful boris johnson leaves a local radio station in cen190625121856 / HANNAH MCKAY

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson confia en les seves habilitats negociadores per tirar endavant un acord exprés amb la Unió Europea sobre el ‘brexit’ abans del 31 d’octubre. Però l’aspirant a primer ministre, partidari de la línia més dura de divorci, ha hagut de reconèixer que necessitarà la cooperació de Brussel·les. “Necessitarem alguna mena d’acord”, ha declarat en la seva primera entrevista televisada com a candidat que ha concedit a la BBC.  Johnson amb prou feines va deixar entreveure quin seria el seu pla.  Una vegada al capdavant del Govern demanaria la reobertura de negociacions i la “cooperació” de la UE, per aconseguir una sortida més suau. “És clar que no només depèn de nosaltres. També depèn de l’altra banda. Hi ha un element molt important, el de la reciprocitat i la cooperació”.

Ajornar la qüestió de la frontera irlandesa

Malgrat afirmar que l’acord firmat per Theresa May amb els 27 “està mort”, no el rebutjaria per complet. La seva estratègia passa per deixar per després de la data límit de sortida el problema crucial de la frontera amb Irlanda del Nord, fins ara irresoluble. “Hi ha d’haver un acord perquè la solució de la qüestió de la frontera irlandesa, a Irlanda del Nord, s’hagi d’afrontar després del 31 d’octubre, durant l’anomenat període de transició”,declara.  Johnson no creu “ni per un moment” que el Regne Unit hagi de marxar sense acord, però estaria obligat a fer-ho si fos necessari. “S’ha de preparar seriosament i amb determinació” una sortida sense acord, o sota els termes de l’Organització Mundial de Comerç, per provar “la serietat” del Regne Unit a Europa.

Covardia 

Des del camp del seu contrincant, l’actual ministre d’Exteriors, Jeremy Hunt, denuncien el pla del rival com a “poc específic” i temen que acabi amb el Regne Unit marxant per força. La ministra de Treball i Pensions, Amber Rudd,  a favor de Hunt, ha demanat a Johnson que sigui “més explícit”,remarcant que “l’entusiasme i l’optimisme”, dues de les armes de propaganda de l’exalcalde de Londres per guanyar-se els votants, “no són suficients”.  

Notícies relacionades

El polèmic aspirant s’ha negat a participar amb Hunt en un debat televisat, organitzat per avui per la cadena de televisió Sky News, que l’ha suspès. Això li ha valgut ser acusat de covardia per Hunt, al voler eludir preguntes comprometedors. “Boris, sigues un home i ensenya a la nació si ets capaç de contestar a l’examen minuciós que implica la funció més difícil del país”, el va desafiar Hunt a 'The Times'. 

Vida privada, sense resposta

Johnson tampoc he volgut parlar de la seva vida privada, després que el cap de setmana passat la policia acudís al seu domicili a Londres a causa d’una escandalosa baralla amb la seva companya, Carrie Symonds. Amb ella, segons el 'Daily Telegraph', aspira a instal·lar-se al 10 de Downing Street i contempla casar-s’hi una vegada finalitzats els tràmits de divorci de la seva segona dona , actualment en marxa. “Tinc com a regla des de fa molts, molts anys, no parlar de coses que impliquin la meva família, la gent que estimo,” perquè, va assenyalar, “és injust arrossegar-los” a l’arena política.