ELECCIONS A GRÈCIA

La dreta grega, de cap a la victòria electoral

Tots els grecs donen per fet el triomf del líder de Nova Democràcia, Kyriakos Mitsotakis, que promet una baixada d'impostos massiva

zentauroepp48937686 greece s opposition party new democracy leader kyriakos mits190705173256

zentauroepp48937686 greece s opposition party new democracy leader kyriakos mits190705173256 / LOUISA GOULIAMAKI

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Quan Kyriakos Mitsotakis, president de la conservadora Nova Democràcia (ND), puja a l’escenari, la plaça sencera explota. La gent, que fa mitja hora que s’espera, crea un mar ratllat blanc-i-blau de banderes gregues –prèviament repartides a l’entrada pels membres del partit.

La música house de discoteca d’estiu s’atura per donar pas al líder, que, crescut i en el punt àlgid, albira l’aura de primer ministre. No ho és, però sols li queden un parell de dies: aquest diumenge, Mitsotakis, segons absolutament totes les enquestes, guanyarà les eleccions generals gregues per davant de l’actual cap de Govern, l’esquerrà Alexis Tsipras.

Els assistents al míting, uns quants milers, callen. Volen escoltar. “Tot comença aquest diumenge. Al matí les urnes estaran buides. Però a la nit ja estaran plenes de milions de vots per a Nova Democràcia. Estaran plenes de vots blaus, del blau de la bandera grega [i del partit ND]”, diu Mitsotakis al públic, que observa el líder amb l’Acròpoli d’Atenes il·luminada al seu darrere. L’escenografia, com l’elecció de bronzejat amb camisa blanca impol·luta arremangada fins als colzes, l’han calculat al mil·límetre.

els assistents podria ser que també. Tots tallats pel mateix patró: ells, camisa acabada de planxar, dos botons descordats, raybans penjant, cabell engominat, pell morena, pantalons de color crema i mocassins enllustrats; elles, amb tota la cara pintada, lluïnt els millors vestits, pentinats que requereixen hores de perruqueria i una mestria d’orfebreria artesanal. Gairebé ningú desentona: els fans de Mitsotakis són gent de casa bona.

“ND guanyarà segur i jo els votaré, per suposadíssim –diu Zanís, un jove de 31 anys que ha vingut a l’acte no amb camisa sinó amb un polo blanc. Tsipras, per a mi, és el pitjor primer ministre que ha tingut mai Grècia. No ha fet res aquests últims quatre anys; només intentar portar el comunisme”.

Abaixar els impostos

Per guanyar aquestes eleccions, ND s’ha basat en una proposta infal·lible: la promesa de baixar els impostos com mai abans i revertir les pujades que, durant el seu govern, va haver d’emprendre Tsipras de mala gana obligat pels preceptes de la troica, la UE, Alemanya i Brussel·les.

L’economia creix molt lentament (prop del 2%) i això és per culpa de Syriza. Hauríem d’estar creixent al 4% anual, no a menys del 2%. I ells en són els responsables. La solució és fàcil: baixar impostos a les empreses i a la classe mitjana i treure els frens a l’activitat econòmica”, explica Haris Theoharis, candidat al Parlament per a ND i un dels noms que sona, a les travesses, per ser el pròxim ministre de Finances de Mitsotakis.

“Kyriakos és la persona més preparada que he conegut en la meva vida per al lloc de primer ministre. Ja té les primeres lleis redactades i el gabinet preparat”, diu Theoharis, per després dir, somrient, que no sap si serà ministre, que ell està per servir i que farà el que li digui el cap i el que li mani el partit.

Família i renovació

No hi ha ningú, a Grècia, que no conegui el cognom Mitsotakis, i això no és precisament gràcies a Kyriakos. El candidat d’ND és, de fet, un membre més de la família: el seu pare, Constantinos Mitsotakis, va ser primer ministre als 90; la seva germana, Dora Bakoyannis, primer va ser ministra de Cultura i després d’Afers Exteriors, i el seu nebot Kostas Bakoyanni, és el nou alcalde d’Atenes. Els Mitsotakis són una de les famílies amb més poder a tot Grècia.

Però Kyriakos, per a aquestes eleccions, ha intentat mostrar-se distant: ha lluitat per liderar el seu partit i, amb el pas dels anys, ha aconseguit renovar-lo.

Notícies relacionades

“Votaré ND perquè abaixaran els impostos, perquè en paguem massa amb Tsipras. Mitsotakis tornarà el país a la normalitat. M’ho crec. Ell està amb els autònoms, es preocupa per les empreses, i això reduirà l’atur», diu Ada al míting d’ND. “Mitsotakis proposa una baixada d’impostos sense tenir en compte la desigualtat que hi ha a Grècia –contraataca Costas Douzinas, parlamentari de Syriza. Proposa abaratir i desregular el mercat de treball. Això només crearà un forat a les arques de l’Estat i reduirà l’estat del benestar”.

Kyriakos Mitsotakis parla. Promet i desgrana, com una metralladora, baixades d’impostos en tots els flancs possibles i ajuts a les classes mitjanes. Els assistents li aplaudeixen i fan sonar les botzines. A dos dies d’anar a votar, ja se senten vencedors.