TRAGÈDIA AL MAR DE BARENTSZ

El Kremlin envolta de secretisme l'incendi del submarí nuclear rus

El Govern de Rússia no ha informat ni del tipus de nau, ni de l'origen del foc ni tampoc de la missió que estava realitzant

La premsa local recorre a fonts pròpies per informar de l'esdeveniment en el qual van morir 14 persones, incloent diversos oficials d'alt rang

zentauroepp48899308 in this video grab provided by the ru rtr russian television190702163738

zentauroepp48899308 in this video grab provided by the ru rtr russian television190702163738

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El Govern de Rússia ha envoltat de secretisme el recent incendi en un submarí nuclear, en el qual van perdre la vida 14 tripulants, molts d’ells, oficials d’alt rang. Dos dies després del succés, les autoritats no han confirmat el tipus de nau on es va produir el sinistre, ni l’origen del foc ni, per descomptat, han revelat la naturalesa de la missió que realitzava. A falta d’informació oficial, els mitjans de comunicació locals han recorregut a fonts pròpies i a entrevistes amb testimonis directes.

"Preguntin-ho al Ministeri de Defensa". Aquesta ha sigut la resposta més freqüent a la bateria de preguntes que han realitzat aquest dimecres representants de diversos mitjans russos i internacionals al portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. Quan un periodista del portal Meduza ha qüestionat el portaveu presidencial sobre la naturalesa de la missió que duia a terme la tripulació, aquest s’ha limitat a respondre: “Es tracta d’una informació que s’inclou en la categoria de secret d’Estat; es respecta el secret en interès de l’Estat i de la seva seguretat”.

Tampoc ha sigut més específic en el moment en què el reporter de l’emissora de ràdio Kommersant li ha demanat la revàlida oficial que el foc havia tingut lloc en un submergible atòmic per a "operacions especials" AS-12, conegut també pel sobrenom de Losharika. "No es revelarà [el model]", ha respost Peskov de manera contundent. Ni tan sols ha contestat, a requeriments d’un informador de Reuters, a la qüestió de si la nau estava propulsada per un reactor nuclear. "No ens dediquem a la construcció de barcos", ha conclòs.

La llista completa de morts ha tardat 48 hores a ser publicada, després que alguns d’ells haguessin sigut identificats per la premsa local a partir d’investigacions i només després que les autoritats haguessin sigut criticades fins a la sacietat pels comentaristes de la premsa independent. La majoria dels morts compten amb el rang de capità de primera, segona o tercera classe, a excepció de dos tinents.

Dos tripulants havien rebut, a més, el títol d’'Heroi de Rússia', la principal distinció militar del país des dels temps de la segona guerra mundial. Sobre els supervivents, el ministre de Defensa, Serguei Xoigu, s’ha limitat a assegurar que els mariners que van morir "van apagar el foc a costa de les seves vides" i que van aconseguir salvar la nau i la resta de la tripulació, composta per un nombre encara desconegut de membres.   

Informació amb comptagotes

Notícies relacionades

Amb l’Estat rus subministrant amb comptagotes la informació, els mitjans liberals i opositors han recorregut a les seves fonts pròpies per donar una mica de llum sobre el succés, en un país on encara tenen fresc en la memòria episodis d’accidents a bord de submarins amb resultat de morts, incloent l’enfonsament del 'Kursk' el 2000, en què van morir els seus 118 tripulants. .  

SeverPost, una agència d’informació de Murmansk, ciutat situada no gaire lluny de Severomorsk, on tenia la seva base el submergible accidentat, ha aconseguit localitzar un pescador local, testimoni directe dels fets. "Vam sortir a pescar a la zona de Kildin [una illa situada a l’entrada de la badia de Kola] i, al voltant de les 21.30 hores, va emergir un submarí; va emergir totalment, mai havia vist res igual; a coberta, la gent corria, s’atabalava", ha relatat.