ACORD HISTÒRIC

La UE i Mercosur arriben a un acord comercial després de vint anys de negociació

En un comunicat, l'Executiu comunitari va explicar que el nou acord comercial "consolidarà una associació estratègica política i econòmica i crearà oportunitats significatives per al creixement sostenible dels dos costats".

zentauroepp48586296 european commission president jean claude juncker speaks dur190612162714

zentauroepp48586296 european commission president jean claude juncker speaks dur190612162714 / YVES HERMAN

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La Unió Europea (UE) i el Mercosur (l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai i el Paraguai) han aconseguit aquest divendres pactar un acord de lliure comerç després de vint anys de negociació, segons va informar el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker.

"¡L’acord comercial amb Mercosur fet! Un moment històric. Enmig de les tensions comercials internacionals, estem enviant un senyal potent que donem suport al comerç basat en normes", va escriure Juncker en el seu perfil de la xarxa social Twitter.

Va afegir que es tracta de l’”acord comercial més gran” que la UE ha tancat en la seva història i va considerar que és un resultat "positiu" per al medi ambient i els consumidors.

"¡Avui aconseguim un acord històric entre Mercosur i la UE! Una fita que culmina amb un procés negociador de 20 anys i complementa les accions amb què estem treballant per aconseguir un major i millor accés al món", va apuntar també a Twitter la secretària de Comerç Exterior argentina, Marisa Bircher.

Acció estratègica

En un comunicat, l’Executiu comunitari va explicar que el nou acord comercial "consolidarà una associació estratègica política i econòmica i crearà oportunitats significatives per al creixement sostenible dels dos costats".

Va afegir que la UE és "el primer gran soci" que aconsegueix un pacte amb Mercosur i va explicar que l’acord cobrirà 780 milions de persones.

Va agregar que l’acord conté els estàndards" "més grans de seguretat alimentària i protecció dels consumidors, així com principis relatius alsdrets laborals i el medi ambient, inclosa la implementació de l’Acord del clima de París.

"Mitjançant aquest acord, els països del Mercosur han decidit obrir els seus mercats a la UE. Òbviament, això són notícies genials per a les empreses, treballadors i economies dels dos costats de l’Atlàntic", va assenyalar Juncker.

El pacte estalviarà a les empreses europees 4.000 milions d’euros a l’any en aranzels, la qual cosa el converteix en l’acord comercial més gran que la UE hagi tancat en la seva història, segons va indicar Juncker.

Nova ronda de negociacions

La UE i Mercosur van iniciar la setmana passada una nova ronda de negociacions tècniques a Brussel·les per provar d’avançar prou en els assumptes pendents com per convocar una reunió al nivell polític, després que el president del Brasil, Jair Bolsonaro, assegurés a començaments de juny que un acord comercial entre els blocs era imminent.

A partir de dimecres, van començar aquestes trobades polítiques, quan el vicepresident de la Comissió Europea per al Creixement, Jyrki Katainen, i els comissaris europeus de Comerç, Cecilia Malmström, i d’Agricultura, Phil Hogan, "van rebre els ministres del Mercosur per a un sopar durant el qual van fer balanç de la feina feta pels equips negociadors en els últims dies", van indicar llavors a Efe fonts comunitàries.

Per part del Mercosur van acudir al sopar els cancellers de l’Argentina, Jorge Faurie; del Brasil, Ernesto Araújo; del Paraguai, Luis Alberto Castiglioni, i de l’Uruguai, Rodolfo Nin Novoa.

Dijous van seguir les trobades passades les 22.30 hores de Brussel·les (20.30 GMT) i aquest divendres es van reprendre des de primera hora del matí.

Notícies relacionades

Les negociacions per a un ampli acord d’associació –basat en la cooperació, el diàleg polític i el lliure comerç– entre la UE i el Mercosur es van iniciar a Buenos Aires l’abril de 2000 i, des d’aleshores, s’han celebrat més d’una trentena de rondes de negociació.

Productes com la carn de boví i el sucre han sigut dels més sensibles per als europeus durant el procés negociador.

Temes:

Unió Europea