HISTÒRIA D'UN SEGREST (3)

Raqqa, la reconstrucció que no arriba

El 85% dels edificis de la ciutat ha resultat destruïts pels bombardejos de la coalició internacional, que a més van matar almenys 1.300 persones

Desenes de milers de damnificats exigeixen ser rescabalats per les pèrdues causades pels atacs mentre Amnistia denuncia que la coalició "viu en la irrealitat"

zentauroepp48796300 ruinas raqqa marc marginedas foto  minimal films190625193822

zentauroepp48796300 ruinas raqqa marc marginedas foto minimal films190625193822 / MINIMAL FILMS

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

"Si hi ha diners per a la guerra, també hi had’haver diners per a les conseqüències de la guerra".

No es tracta d’una frase textual extreta de cap entrevista però sí la indignada conclusió de Donatella Rovera, una veterana col·laboradora d’Amnistia Internacional que en els últims mesos ha realitzat nombrosos viatges de feina  pel nord de Síria i l’Iraq. I una reivindicació insistent i unànime que sorgeix en totes i cada una de lesconverses que el nostre equip de Minimal Films va mantenir a Raqqa amb ciutadans locals durant dues jornades consecutives.

Des de fa aproximadament un any i mig, la que va ser la capital de l’autoproclamat Estat Islàmic (EI) es troba en mans d’una aliança kurda àrab, finançada i entrenada per les principals potències occidentals i avalada des de l’aire per les seves Forces Aèries. L’expulsió de les milícies ultraradicals de Síria, un país del Pròxim Orient situat a les portes de la Unió Europea, va ser acollida al seu dia amb gran alleujament pels governs que participen en l’així denominada 'Coalició Global contra Daesh'encapçalada pels EUA. Però l’empenta i la pressa que van tenir aquestes nacions fa quatre anys a l’hora de mobilitzar els recursos necessaris per deslliurar el combat contra EI semblen haver-se esvaït ara que la prioritat són els civils que van patir, a més dels excessos dels extremistes, els bombardejos de l’aliança internacional.   

Yunes és un d’aquests centenars de milers de damnificats que es troba a l’espera de ser rescabalat. Dels seus dos apartaments contigus en els quals vivia amb fills i nets, amb prou feines queden escalesbigues i parets mestres. Entre la runa que entapissa el que un dia va ser la seva llar, encara és possible trobar joguines, estris de cuina i fins i tot ordinadors personals. La façana de l’edifici s’ha desplomat, i per als integrants de la nostra comitiva televisiva, la tasca de transportar un pesat i aparatós equip de micròfonscàmeres i plaquetes fins al pis superior no està ni tan sols eximeix riscos. S’ha d’extremar la cautela perquè algun de nosaltres no faci un pas en fals i acabi precipitant-se al buit. Amb les estades de les seves dues vivendes impúdicament a la vista dels vianants, el nostre amfitrió 'disfruta' ara d’unes privilegiades vistes sobre la Raqqa devastada.

El 85% dels edificis destruïts

Notícies relacionades

“Miri, el 85% dels edificis de la ciutat han sigut destruïts”, indica, mentre apunta un dens horitzó format per blocs d’apartaments en ruïnes. Divaga a l’hora de comptabilitzar les pèrdues que li ha ocasionat la guerra contra EI, tot i que finalment s’atreveix a aventurar una xifra: "Uns 200.000 euros". En to d’indissimulat ressentiment, desgrana que fins al moment ningú ha contactat amb ell, ningú s’ha personat per interessar-se per la seva situació, ni tampoc li ha ofert una compensació per les despeses extra que la destrucció de la seva llar li està ocasionant, incloent el pagament del lloguer en una petita casa pròxima d’una sola habitació on s’amuntega amb els membres de la seva nombrosa prole.        

Moltes veus han estat advertint els EUA i els seus aliats que la sostenibilitat de la recent victòria militar sobre els ultraradicals a Síria i l’Iraq depèn precisament que la reconstrucció s’emprengui d’una vegada i les víctimes accidentals dels bombardejos siguin adequadament rescabalades. En els últims números que ha difós la coalició, aquesta ha admès haver causat la mort "de forma no intencionada" a 1.300 persones només a la campanya aèria de Raqqa, tot i que altres recomptes realitzats per oenagés eleven l’esmentada xifra a 3.000. L’impacte econòmic de les pèrdues causades pels bombardejos és de moment impossible de calcular, però AI està denunciant en els seus últims informes que la coalició "viu en la més absoluta irrealitat" quan els seus portaveus asseguren que la seva va ser la campanya militar "més precisa" de la història.