TENSIÓ AL CAUCAS

Geòrgia se sumeix en el caos després d'una greu jornada de protestes de carrer

Desenes de persones van resultar ferides a Tbilisi, algunes de gravetat, en les manifestacions originades per la visita d'un legislador rus

El president del Parlament presenta la seva dimissió mentre l'oposició convoca els seus seguidors a mantenir el duel davant el Govern

zentauroepp48731883 fotodeldia  zur02  tiflis  georgia   21 06 2019   varios man190621161511

zentauroepp48731883 fotodeldia zur02 tiflis georgia 21 06 2019 varios man190621161511 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La petita república exsoviètica de Geòrgia viu sumida en el caos des dedijous a la nit, quan desenes de persones van resultar ferides, algunes de gravetat, mentre intentaven penetrar per la força al Parlament per protestar contra la visita d’un diputat rus. La presidenta del país, Salome Zurabishvili, ha escurçat la seva visita a Bielorússia i ha tornat a Tbilisi, la capital, mentre el president del Parlament, Iraki Kobakhizdze, ha presentat la renúncia al càrrec en un intent de calmar la ira delsmanifestants. Des de Moscou, el Kremlin ha carregat contra l’oposició local i ha titllat les manifestacions de “perillós moviment antirús”.

En aquests moments regna una calma tensa a la capital georgiana, ambl’avinguda Rustaveli, la principal artèria de la ciutat, tancada al trànsit per les forces de seguretat, mentre un ampli dispositiu d’agents policials es desplegava als voltants de la seu parlamentària. Els líders de l’oposició han convocat de nou una acció de carrer per a aquesta tarda a les 19.00 hora local (dues hores menys a Espanya) i han exigit dimissions addicionals a més de la de Kobakhidze, incloent la del ministre de l’Interior i la del cap dels serveis de seguretat, a més de la convocatòria de comicis generals anticipats.

Intentant apaivagar els ànims crispats de l’oposició, que acusen els actuals dirigents del país de tebiesa amb Rússia, la presidenta Zurabishvili ha emfatitzat que la polarització actual només beneficia el Kremlin, que molts ciutadans georgians consideren com un poder opressor i imperial. “Només Rússia es beneficia de la divisió al país i a la societat i de la confrontació interna, i és l’arma més poderosa avui dia”, ha escrit a la seva pàgina de Facebook. “Rússia és el nostre agressor i opressor; lacinquena columnaque dirigeix pot ser més perillosa que un atac obert”, ha etzibat, culpant els revoltosos de fer el joc a Moscou. 

Moscou es regira

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, s’ha despatxat a gust contra els manifestants assegurant que la seguretat del legislador Andrei Gavrilov, la intervenció parlamentària del qual va desencadenar els disturbis, va arribar a perillar. “Tot el que va passar ahir [per dijous] a Geòrgia no és més que una provocació antirussa”, ha continuat. Ja entrada la nit, el president Vladímir Putin ha firmat un decret en què es prohibeix a les companyies aèries locals fer trasllats de ciutadans russos a Geòrgia, mentre ultimava els preparatius per a la repatriació dels seus paisans instal·lats o de viatge en el petit estat caucàsic, a causa dels climes existents contraris al Kremlin. 

L’origen d’aquesta explosiód’ira popular es troba en la intervenció de Gavrilov davant del legislatiu georgià en la sessió inaugural de la 26a sessió general de l’Assemblea Interparlamentària Ortodoxa. Indignant gran part de la classe política i la ciutadania georgiana, el legislador es va asseure al lloc reservat per al president i va pronunciar el seu discurs en rus, un idioma que molts veïns coneixen però que es vincula a una força hostil. Al contemplar els fets, els simpatitzants de l’oposició es van llançar al carrer i van renovar les seves acusacions d’indiferència respecte a Rússia contra el partit governamental Somni Georgià, que recolza l’actual cap de l’Estat.  

Enfrontaments als afores del Parlament, dijous a la nit / EFE Stringer

Notícies relacionades

Les relacions amb el poderós veí del nord són una qüestió que tensa i polaritza la societat georgiana. Rússia recolza els moviments separatistes a Ossètia del Sud i Abkhàzia, nominalment sota sobirania de Geòrgia, ha reconegut les respectives declaracions d’independència i fins i tot ha estacionat tropes en aquests dos territoris díscols. El país, travessat per oleoductes que transporten l’energia del mar Caspi a Europa, aspira a integrar-se en algun moment a la Unió Europea il’OTAN.          

       

Temes:

Rússia Geòrgia