cimera a asia

La visita de Xi a Corea del Nord apuntala l'aliança entre Pequín i Pyongyang

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, rep amb tots els honors el "camarada" president xinès

zentauroepp48710514 epa7264  dalian  china   20 06 2019   fotograf a de archivo 190620125556

zentauroepp48710514 epa7264 dalian china 20 06 2019 fotograf a de archivo 190620125556 / KCNA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Pyongyang ha rebut avui Xi Jinping amb la predictible pompa. La primera visita d’un president xinès a Corea del Nord en 14 anys ha sigut remarcada a les dues vores del riu Yalu com a històrica i representativa de la sintonia recuperada entre els dos vells aliats. Des de Pequín s’ha anunciat com una “visita d’Estat” i s’han desdenyat altres fórmules aigualides com ara oficial o amistosa. La premsa nord-coreana ha tret les trompetes. L’amistat és “irrompible”, ha aclarit el diari 'Rodong Simbun'. La visita del “camarada Xi Jinping” en dies tan convulsos, ha afegit, “clarament significa que la Xina i el seu Govern donen una gran importància a l’amistat entre els dos països”.

Xi ha aterrat aquest matí al costat de la seva dona, Peng Liyuan i el ministre d’Exteriors, Wang Yi. Allà els esperava una banda militar que va interpretar els dos himnes nacionals i uns 10.000 nord-coreans, molts d’ells en vestits típics. Més de 100.000 van aclamar al vehicle de Xi pels carrers de la capital mentre agitaven flors, banderes i pancartes. Xi i Kim Jong-un van passar revista a les tropes i es van dirigir al Palau del Sol de Kumsusan. A l’agenda protocol·lària figura la Torre de l’Amistat, davant l’ambaixada xinesa, i que homenatja els soldats enviats per Mao caiguts en la guerra de Corea. En aquells dies, va dir el Gran Timoner, que va perdre un fill en la contesa, que les relacions eren tan pròxims com els llavis a les dents.

Aquells vincles de sang es van debilitar aviat. Corea del Nord i la Xina es van acusar durant la Revolució Cultural de revisionistes, el pitjor insult que es despatxava en l’època. La carrera misilística i nuclear empresa per Kim Jong-il, pare de l’actual dictador, va tensar la convivència, però els dos governs s’esforçaven encara a mantenir l’etiqueta diplomàtica. Hu Jintao, predecessor de Xi, va ser l’últim president en trepitjar Pyongyang el 2004. Les relacions es van agreujar amb l’arribada gairebé simultània al poder de Xi i Kim. El primer mirava el segon com un busca-raons insensible a les seves ordres de mesura i li va negar l’audiència durant un lustre. Kim va ser eliminant tots els elements que defensaven la connexió amb Pequín. Entre els executats figura el seu oncle i mentor.

Procés de desnuclearització

Notícies relacionades

La recuperació de la vella afinitat Pequín-Pyongyang és un efecte col·lateral dels vents de pau a la península i el procés de desnuclearització. En un any, Xi ha allotjat Kim quatre vegades, sempre en dates prèvies o posteriors a les reunions del segon amb Donald Trump. És una estratègia amb beneficis mutus: Xi emfatitza el seu padrinatge sobre tot el que passa al continent i Corea del Nord acudeix a les delicades negociacions esgrimint el recolzament xinès.

La reunió arriba tot just només una setmana abans que Xi i Trump es vegin a Tòquio durant la cimera del G-20 amb una llarga llista d’assumptes per solucionar. Els Estats Units i la Xina s’afanen aquests dies a acumular munició. Trump ja ha suggerit que col·locarà Huawei, Hong Kong i Taiwan sobre la taula. No és improbable que la Xina contraataqui amb Corea del Nord. El procés de desnuclearització acumula quatre mesos en punt mort i només Pequín sembla capaç de desencallar-lo.