TENSIÓ MÀXIMA AL PRÒXIM ORIENT

Els EUA publiquen un vídeo per acusar l'Iran de l'atac a petroliers

A la cinta s'observa un barco iranià retirant una mina sense explotar d'un de les embarcacions atacades

a04ff128-eeb1-4219-aca9-f79a9b26fae0-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts

Els Estats Units han difós un vídeo en el qual es veu un barco de la Marina iraniana, suposadament, retirant una bomba adossada sense explotar d’un dels petroliers que van ser atacats aquest dijous a la península d’Oman, a prop de l’estret d’Ormuz.  

El Govern de Washington vol reforçar així, amb proves visuals, la seva acusació contra l’Iran en l’atac contra els barcos. El Comandament Central de l’Exèrcit dels EUA va difondre el vídeo aquest dijous a la nit, i l’oficial que el va presentar va dir que es tracta d’un patruller dels Cossos de la Guàrdia Revolucionària Islàmica iranians. En les imatges es veu, va explicar, com aquest barco s'acosta a l’embarcació japonesa ‘Kokuka Courageous’, hores després de l’explosió inicial. Segons els militars nord-americans, els tripulants del barco suposadament iranià van retirar del casc del petrolier una bomba adossada sense explotar. 

L’altre barco assaltat ahir tenia bandera noruega. Les tripulacions de les dues embarcacions van haver d'abandonar els barcos després dels atacs, deixant-los a la deriva a l’estret.

A més del vídeo, el Comandament Central de l’Exèrcit dels EUA ha publicat diverses fotos de les mines explosives, així com una cronologia del que va passar ahir.

L’Iran nega la major

L’Iran, per la seva banda, ha negat la major.  Aquest divendres, el ministre iranià d’Exteriors, Mohamad Yavad Zarif, ha acusat els EUA i els seus aliats de "sabotejar la diplomàcia", al responsabilitzar "sense cap evidència" l’Iran dels atacs de dijous contra dos barcos de càrrega al mar d’Oman.

"Que els EUA llancessin immediatament acusacions contra l’Iran, sense cap evidència objectiva o circumstancial, només fa més clar que l’equip B s’està movent al pla B: sabotejar la diplomàcia i amagar el seu terrorisme econòmic contra l’Iran", ha denunciat Zarif a Twitter.

El cap de la diplomàcia iraniana es refereix amb equip B al format per l’assessor de seguretat nacional nord-americana John Bolton; el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu; i el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman

"Objectes voladors"

Dos "objectes voladors" van fer malbé el petrolier japonès, si bé no hi va haver danys en la càrrega de metanol, ha explicat aquest divendres el president de la companyia naviliera.

El ‘Kokuka Courageous’, amb una càrrega de 25.000 tones de metanol, navegava cap al port de Khor Fakkan als Emirats Àrabs Units. Després de l’incident, la tripulació va ser evacuada i escortada per la Marina nord-americana, ha confirmat el president de la companyia, Yutaka Katada.

"La tripulació ens va dir que alguna cosa va venir volant cap al barco i van trobar un forat", ha dit Katada. "Llavors alguns tripulants van presenciar el segon tret". 

Segons Katada no van ser torpedes.

Notícies relacionades

La tripulació assegura que va veure un barco militar iranià als voltants de dijous a la nit, hora del Japó.

El ministre d’Indústria japonès, Hiroshige Seko, ha confirmat aquest divendres que l’atac s’abordarà en la reunió prevista pelsministres d’energia i medi ambient del G20 aquest cap de setmana.