Eleccions argentines

L'oposició va arrasar en quatre eleccions provincials i complica el futur de Macri

El peronisme va capitalitzar el malestar per la crisi econòmica, agreujat aquest diumenge pels problemes derivats de la massiva apagada

AME4058  SAN LUIS  ARGENTINA   16 06 2019 - Jurados electorales trabajan sin luz debido a un apagon que afecta a gran parte del pais durante una jornada de elecciones este domingo  en San Luis  Argentina   Argentina amanecio este domingo con un apagon masivo que afecto a la mayor parte del pais y a zonas de Uruguay y Paraguay  y que dificulto algunos de lo mas importantes servicios  como el suministro de agua  en un dia de fuertes lluvias en el que se celebran elecciones en cuatro de las provincias  EFE  Marcelo Lacerda

AME4058 SAN LUIS ARGENTINA 16 06 2019 - Jurados electorales trabajan sin luz debido a un apagon que afecta a gran parte del pais durante una jornada de elecciones este domingo en San Luis Argentina Argentina amanecio este domingo con un apagon masivo que afecto a la mayor parte del pais y a zonas de Uruguay y Paraguay y que dificulto algunos de lo mas importantes servicios como el suministro de agua en un dia de fuertes lluvias en el que se celebran elecciones en cuatro de las provincias EFE Marcelo Lacerda / Marcelo Lacerda (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Res millor que el futbol de vegades per explicar les passions i expectatives dels argentins, fins i tot en assumptes polítics. "Quatre a zero", va dir per això el president del Partit Justicialista (PJ, peronisme), José Luis Gioja al celebrar els triomfs de la principal força opositora a les províncies de Santa Fe, San Luis, Formosa i Terra del Foc. Des que va començar l’any l’oficialisme ja ha perdut 11 comicis regionals. I això passa a quatre mesos que el president Mauricio Macri jugui la seva possibilitat d’obtenir un segon mandat fins al 2023.

La recessió i la pèrdua d’ocupació, una inflació superior al 50% i el pes a les butxaques dels ‘tarifazos’ (llum, gas, transport) van incidir en el comportament electoral dels argentins durant un diumenge marcat pels efectesd’un tall històric.

La falta de llum durant gairebé vuit hores a tot el territori nacional va marcar el pols de la contesa. De fet, diverses figures del peronisme no van perdre l’oportunitatd’associar la crisi amb l’apagada mentre es votava a les províncies.

Notícies relacionades

Alberto Fernández, el candidat a president del peronisme en un binomi que integraCristina Fernández de Kirchner va ser taxatiu: "Milions d’argentins, que han hagut de pagar sumes siderals en tarifes amb què es beneficien els amics del poder, encara esperen que l’energia torni a les seves llars".  Fernández va recordar que Macri justificava l’increment del preu de la llum de més del 3000% en tres anys amb l’argument que l’Argentina corria el perill de convertir-se en Veneçuela de no empassar-se aquesta medicina amarga. "Van apujar les tarifes tant com els seus amics els van reclamar i van generar l’apagada més gran de la història. No és Veneçuela. És l’Argentina. Ja és hora d’adonar-se’n". El diputat Sergio Massa va formular crítiques similars. El secretari de Mitjans, Hernán Lombardi, va lamentar l’actitud opositora d’aprofitar-se del nerviosisme de la societat com a conseqüència de l’apagada històrica. "Desterrar l’oportunisme polític i els arguments demagògics és part del canvi cultural que els argentins anem construint. Ser candidat t’hauria d’allunyar de la incontinència verbal i acostar-te a l’estadista", li va dir a Fernández. 

Les eleccions regionals es van fer pocs dies després que Macri designés com a candidat a vicepresident el senador Miguel Ángel Pichetto, l’exespasa del kirchnerisme a la Cambra baixa que a partir del 2015 va fer un gir polític cap a la dreta. El Govern va especular que el salt de Pichetto al macrisme arrossegaria dirigents peronistes cap a aquesta nova aliança. De moment això no ha passat. Gioja, el president del PJ, va ser eloqüent en aquest sentit: "El peronisme és una força devastadora que s’imposa amb fermesa en la majoria de les províncies i les seves capitals, que ens fa estimar que les primàries de l’agost seran determinants per arribar a l’octubre amb la capacitat per aconseguir una victòria que no sigui necessària la segona volta". Segons Gioja, creix "l’esperança d’un imperiós canvi de Govern, que li torni al poble la felicitat".