ACORD IN EXTREMIS

López Obrador recorda a Trump que els pactes "es compleixen"

Mèxic rep el pacte amb els EUA com una derrota inevitable

zentauroepp48553239 mexican president andres manuel lopez obrador speaks during 190609163718

zentauroepp48553239 mexican president andres manuel lopez obrador speaks during 190609163718 / Eduardo Verdugo

3
Es llegeix en minuts
Témoris Grecko

Després de l’amenaça de guerra comercial per part de Donald Trump, Mèxic per fi respira. El seu president Andrés Manuel López Obrador ha celebrat aquest dissabte l’acord aconseguit amb els Estats Units per evitar la pujada d’aranzels als productes mexicans, però ha recordat al seu homòleg nord-americà que "els compromisos es compleixen". "No aixeco un puny tancat, sinó una mà oberta i franca. Reiterem la disposició a l’amistat, el diàleg i la col·laboració", ha dit el conegut popularment com AMLO en l’Acte d’Unitat en defensa de la Dignitat de Mèxic i en favor de l’Amistat amb el poble dels Estats Units, que ha tingut lloc a la ciutat fronterera de Tijuana

Abans el president nord-americà ja havia elogiat López Obrador i el ministre d’Exteriors, Marcelo Ebrard, en un tuit el qual hauria d’haver semblat una mostra de bones relacions bilaterals. Més encara quan venia després d’altres tuits en què Trump celebrava un acord que evitava la guerra comercial que havia de començar dilluns.

Va ser un èxit. Que a Mèxic sap molt amarg; no com a victòria, sinó com una derrota inevitablederrota inevitable, que es rep amb el cap baix i gran alleujament. "Felicitem el govern de Mèxic pel favorable resultat aconseguit davant l’amenaça d’imposició d’aranzels", va afirmar el Consell Coordinador Empresarial, una entitat que ha sigut crítica amb l’administració lopezobradorista.

Aranzels sancionadors

Trump havia anunciat onerosos impostos a les exportacions mexicanes als Estats Units, que ascendeixen a 346.500 milions de dòlars anuals. Un 5% per a tots els productes i serveis a partir del 10 de juny. Un 10%, l’1 de juliol. I així cada mes fins al 25% de l’1 d’octubre. Això seria una sanció sanció perquè Mèxic no fa prou per tallar el flux de migrants centreamericans que travessen el seu territori a la recerca del somni americà.

Els acords vigents (el Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord i els de l’Organització Mundial de Comerç) prohibeixen tals mesures. Mèxic té instruments per impugnar-les. Però els procediments es demoren anys. Al país veí, tant alcaldes com governadors s’estaven mobilitzant, i els legisladors del Partit Demòcrata avançaven que volien atraure’n altres del Partit Republicà per intentar bloquejar la mesura. Es va fer una crida per anar a un míting "per la dignitat" a la ciutat de Tijuana, encapçalat pel president.

Seguidors d’AMLO en l’acte de Tijuana. / guillermo àries (aFp)

Més de 20.000 persones van acompanyar AMLO a la frontera amb els Estats Units en un acte amb un to conciliador després d’aconseguir un pacte d’última horad’última hora entre els dos països americans. El líder esquerrà ha celebrat que "es va imposar la política sobre la confrontació" i ha destacat que per part de Trump "hi va haver voluntat per trobarvoluntat  una sortida negociada al conflicte".  

Apèndix dels EUA

La realitat es va imposar. El benefici nord-americà de les exportacions mexicanes arriba al 80%. Mèxic és, en efecte, un apèndix de l’economia nord-americana. El saber popular diu que quan els Estats Units tussen, a Mèxic li agafa pulmonia. "Com a cap i representant de l’Estat mexicà, no puc permetre a ningú que atempti contra l’economia del nostre país", ha dit AMLO als seus seguidors celebrant la dignitat mexicana. Prop de 900.000 mexicans podrien haver perdut els seus llocs de feina per la pujada dels aranzels. 

El president López Obrador –nacionalista de tota la vida– va enterrar la retòrica i es va entregar a la negociació, resignant-se a ser el nen petit davant el noi fort del carrer. Així mateix ho ha reconegut Ebrard, qui va liderar la negociació amb els EUA: "no ho hem guanyat tot", tot i que va celebrar que "no hi ha aranzels dilluns i sortim amb la dignitat intacta". Com la de Trump no era més que una jugada que busca rèdits electorals, el Govern mexicà va buscar donar-li victòries per ofrenar-lo a la seva base política.

Notícies relacionades

Uns 6.000 membres de la Guàrdia Nacional6.000 membres de la Guàrdia Nacional seran desplegats a la frontera amb Guatemala, per interceptar els migrants. I Mèxic, tot i que es negui a anomenar-ho així, operarà com a "tercer país segur": els centreamericans que arribin a llocs migratoris nord-americans i sol·licitin refugi, seran tornats a la ciutat mexicana més pròxima, on esperaran la resolució. Mèxic serà una sala d’espera nord-americana.

"No som el pati del darrere de Donald Trump", va denunciar el líder del PRD, un partit que López Obrador va presidir, amb el qual després va trencar i que ara és un cadàver amb veu. "Això va ser una rendició històrica", va insistir Ángel Ávila. Pot ser. El míting de dissabte a la tarda no va ser de la dignitat. Però sí de celebració. Mèxic va respirar.