GUERRA COMERCIAL

Els EUA i la Xina reprendran la negociació del seu acord comercial a finals de juny

Una nova reunió Trump-Xi al G-20 d'Osaka podria portar a una baixada de la tensió entre les dues potències

zentauroepp48537625 china s central bank governor yi gang  right  approaches to 190608205813

zentauroepp48537625 china s central bank governor yi gang right approaches to 190608205813 / Kim Khyung-hoon

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una treva en la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units sembla cada vegada més a prop. El secretari del Tresor nord-americà, Steven Mnuchin, ha afirmat aquest dissabte que discutirà els assumptes comercials amb el governador del Banc Popular de la Xina, Yi Gang, demà diumenge, però que el principal avanç en les disputes transoceàniques tindrà lloc a finals de mes en una reunió entre els presidents Donald Trump i Xi Jinping.

Segons Mnuchin, al marge de la trobada entre els líders financers del G-20 al Japó, la trobada Xi-Trump serà la "pròxima reunió important" en relació amb la guerra comercial. L’encarregat del Tresor va comparar aquesta possible aproximació, no confirmada per la Xina, com la que van tenir els dos mandataris el desembre passat a Buenos Aires. Aquesta última trobada va aplanar el camí per a cinc mesos de negociacions que buscaven resoldre les disputes comercials entre les dues potències. 

"No és una reunió de negociació", ha afirmat Mnuchin en relació amb la seva trobada de diumenge amb Yi, un membre clau de l’equip de negociació comercial de la Xina. El seu homòleg nord-americà ha confessat no tenir cap objectiu específic per a l’entrevista de diumenge. Els líders financers probablement parlin sobre assumptes econòmics i financers com a part del seu curs normald’interaccions prèvies al G-20 i sobre temes comercials, però no s’espera cap anunci. 

"Acord històric"

El secretari del Tresor ha dit que els Estats Units i la Xina estan gairebé en el 90% del camí per aconseguir "un acord històric" abans que la Xina retrocedís en certs pactes. Mnuchin ha reconegut que si la potència asiàtica està disposada a reprendre les negociacions sobre la base dels documents firmats abans de la ruptura de les converses a començaments de maig, per la seva banda el gegant americà està disposat a participar-hi. "Si podem obtenir l’acord adequat, això és genial; si no, procedirem amb els aranzelsaranzels", ha recordat.

Notícies relacionades

L’Administració de Trump està imposant mesures per aplicar gravàmens del 25% sobre els 300.000 milions de dòlars restants de les importacions xineses que fins al moment no s’han vist afectades per la guerra comercial entre les dues economies més importants del món. Aquests aranzels podrien estar llestos per a la seva activació a finals de juny, quan tingui lloc la cimera del G-20 a Osaka.

Els Estats Units volen un comerç lliure, just i equilibrat amb la Xinacomerç lliure, just i equilibrat, en part per tancar un enorme dèficit comercialdèficit comercial de la potència americana amb l’asiàtica. "Si no podem tenir això, la meva expectativa és que moltes empreses traslladin la seva producció de la Xina a altres llocs" a causa dels aranzels, ha confessat Mnuchin.