El Partit del Brexit es queda sense escó a Westminster

zentauroepp48523730 topshot   brexit party leader nigel farage reacts as he arri190607191218

zentauroepp48523730 topshot brexit party leader nigel farage reacts as he arri190607191218 / TOLGA AKMEN

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Nigel Farage esperava un cop d’efecte després del gran triomf obtingut en les eleccions europees. Estava convençut que aconseguiria un primer escó al Parlament de Westminster per a l’acabat de crear Partit del Brexit. Finalment, no va poder cantar victòria, però va tornar a superar els conservadors.

El seu candidat, Mike Greene, donat com a guanyador en sondejos i apostes, va quedar en segona posició (29% vots) a la ciutat de Peterborough, a l’est d’Anglaterra. La laborista, Lisa Forbes, (31%), el va derrotar per molt poc, 630 vots d’avantatge. Els conservadors (21%) van quedar relegats a la tercera posició. Els laboristes van retenir la plaça amb prou feines.

Quan va saber el resultat, Farage es va escapolir eludint la premsa per reaparèixer a la porta del 10 de Downing Street amb una carta per a l’encara primera ministra, Theresa May, en què demanava que el seu partit sigui inclòs en les futures negociacions amb Europa.

Petersbourg era una prova interessant per a Farage, que, sense cap programa de govern, sembla que està més al capdavant d’un grup de pressió que d’un partit polític. Igual que va passar amb l’UKIP, la seva anterior formació, ha pogut aconseguir resultats excepcionals en les eleccions europees, però s’estavella en els comicis generals.

Notícies relacionades

A Peterborough, més del 60% dels ciutadans va votar en el referèndum sobre Europa a favor del 'brexit'. Malgrat això, no ha aconseguit l’escó. ¿Com pot aspirar a trencar el bipartidisme de conservadors i laboristes?, es preguntava més d’un analista.

Els ‘tories’, que van sortir molt malparats en les europees, continuen caient. Han tornat a comprovar que el ‘brexit’ ha dividit les seves bases. Cap candidat que opti a succeir May pot ignorar la presència amenaçadora de Farage, que està trastocant les regles tradicionals de la política britànica.