ENTREVISTA

"Trump conspira perquè els EUA normalitzin fins i tot el Ku Klux Klan"

L'activista Patricia Okoumou és capaç d'enfilar-se a l'Estàtua de la Llibertat per denunciar el tracte dels EUA als menors immigrants

zentauroepp48507571 internacional 06 06 2019 la activista estadounidense patrici190607184426

zentauroepp48507571 internacional 06 06 2019 la activista estadounidense patrici190607184426

4
Es llegeix en minuts
Begoña González / Víctor Vargas

És la rèplica a Melania Trump i al controvertit missatge que la primera dama dels EUA lluïa al revers de la seva jaqueta al visitar Texas, un dels centres neuràlgics de la crisi migratòria al país: “Realment, no m’importa. ¿I a tu?”. Patricia Okoumou (República Democràtica del Congo, 1973) ha estampat la resposta a la seva samarreta, la seva canellera i la seva cinta de cabell: “A mi sí que m’importa”. Li importa la situació delsnens immigrants separats dels seus pares a les fronteres i l’amenaça de drets dels més vulnerables amb l’arribada de Trump a la Casa Blanca. Es va enfilar als peus de l’Estàtua de la Llibertat per donar veu als qui no tenen i reclamar un canvi rotund en les polítiques migratòries de Washington. 

¿Quan va decidir involucrar-se activament contra les polítiques migratòries de Trump?

En el moment en què Trump va anunciar la seva candidatura, ho va fer denigrant els immigrants. Llavors em vaig adonar que algú havia de recordar-li que el nostre país es va fundar gràcies a la immigració. 

¿Com és la situació de la immigració des que Trump va arribar al poder?

S’ha convertit en un malson. Sempre he cregut que els Estats Units es van fundar sobre la foscor, sobre l’esclavitud i l’opressió. Trump conspira per aconseguir que la societat cada vegada se senti més còmoda amb el Ku Klux Klan o amb figures com David Duke [exlíder del KKK],Steve Bannon[exassessor de Trump] iSteven Miller[militant d’extrema dreta]. Tenint un president així la gent se sent legitimada per actuar com ell.

¿Per què va decidir manifestar-se escalant l’Estàtua de la Llibertat?

S’havia d’aconseguir que el missatge arribés. Juntament amb l’oenagé Rise and Resist, vam decidir protestar a l’Estàtua de la Llibertat i aviat vaig saber que havia de fer alguna cosa més; érem als peus de l’estàtua i ens van voler fer fora del recinte, però em vaig separar del grup i vaig emprendre la meva escalada. Va ser una decisió personal i no ho vaig comunicar abans a ningú. No ho vaig preparar ni vaig sentir por; m’ho havia demanat Déu.

Ha sigut enjudiciada per això, però ¿a qui es demanen responsabilitats pels nens que moren a la frontera?

Em decep. Abans, si protestaves com jo vaig fer, feien pel·lícules dels teus actes. Desafortunadament, tenim un sistema que està esbiaixat. Em fa la sensació que no es té en compte que podria haver mort aquell dia, que podria haver relliscat o que em podria haver disparat la policia per ser negra. No tenia la intenció de baixar fins que Trump alliberés els nens. Però ells continuen tancats i jo ara afronto cinc anys de llibertat condicional i 200 hores de serveis a la comunitat.

¿Ha tornat a escalar monuments després l’Estàtua de la Llibertat? 

Al febrer vaig escalar una escola d’immigrants a Texas, perquè volia veure els nens immigrants que són en gàbies als centres de detenció. Si fiques persones en gàbies pel teu propi benefici, t’avergonyiré i ho mostraré al món. Vint dies després el CEO de l’empresa que es lucra amb aquests centres va dimitir.

S’ha d’entendre que la migració és un fenomen natural, com passa amb els animals. Creem murs i Trump crea crisis. Ell és un demagog i no és representatiu dels autèntics valors americans.

¿Què proposa per gestionar les polítiques migratòries?

Si podem enviar l’home a la Lluna, podem resoldre el problema migratori. Però són temps difícils, amb videojocs en els quals es dispara a immigrants...  Es parla de llibertat a Amèrica, però realment no la tenim; el sistema ens manté com a esclaus. Amèrica és dels governants. I hi ha molta por. Es desconfia del desconegut, quan l’opressor és el veritable enemic. És més fàcil posar el focus en les persones que venen d’altres països i culpar-los dels problemes del país, quan els immigrants han fet possible el país que tenim avui.

Notícies relacionades

¿Quin missatge traslladaria a Trump i als polítics que criminalitzen la immigració?

Putin, Trump, Kim... Sou temporals, sou minoria i no durareu, tot i que us estigui sortint gratis jutjar de manera tan terrible. El vostre llegat es gravarà per sempre com ha passat amb l’herència històrica d’Adolf Hitler. I vull dir-li a la gent jove que el futur és seu, els pertany. La generació venidora no ha de repetir els nostres errors. Es pot discutir sobre criteris polítics, però és innegociable la necessitat de protegir els més vulnerables.