Trump intenta rentar la seva imatge enviant Melania als refugis de nens a la frontera

El president dels EUA ordena la reunificació de les famílies d'immigrants després de la condemna a les seves polítiques immigratòries

zentauroepp43887318 u s  first lady melania trump visits the lutheran social ser180621204912

zentauroepp43887318 u s first lady melania trump visits the lutheran social ser180621204912 / KEVIN LAMARQUE

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

Donald Trump s’ha tret un nou as de la màniga per intentar controlar el desastre de relacions públiques que ha representat la ruptura de famílies immigrants a la frontera. Es diu Melania Trump. La primera dama ha viatjat per sorpresa a diversos centres d’internament al sud de Texas on s’allotja una part dels 2.300 menors separats dels seus pares, una maniobra que pretén rentar la imatge d’una Administració a la qual s’acusa d’actuar amb extrema crueltat i en contra dels valors nord-americans. El viatge de Melania arriba només un dia després que el president firmés de mala gana un decret per interrompre la separació de famílies indocumentades, malgrat que la retòrica del president no ha canviat. Entre altres coses, ha dit que els centres d’acolliment són els més“agradables que s’hagin vist mai”.

No està clar si es refereix a les gàbies gestionades per la Patrulla de Fronteres, on els nens passen els primers tres dies després de ser separats dels familiars. Al nou campament de tendes de campanya envoltat de filats que s’ha aixecat en ple desert a prop d’El Paso. O al centenar de centres d’internament subcontractats pel Govern federal on actualment hi ha més de 12.000 de menors –la majoria van arribar sols a la frontera– i on esperen també molts dels nens separats dels seus pares, centres que en alguns casos tenen un llarg historial d’abusos.

“Tots sabem que estan aquí sense les seves famílies i us vull agrair el vostre treball dur, la vostra compassió i l’amabilitat amb què els esteu tractant en aquests moments difícils”, ha dit Melania als treballadors d’un d’aquests ‘refugis’ d’acollida. Aquest té només 58 nens internats. N’hi ha d’altres amb capacitat per a diversos milers de menors. Melania ha preguntat en quin estat es troben quan arriben al centre. “Molt desconsolats”,li ha respost una treballadora, abans d’afegir que “comencen a tranquil·litzar-se quan coneixen l’entorn” i veuen que hi ha molts altres nens.

Notícies relacionades

Tant Melania com Ivanka, la filla del president, van ser aparentment crucials perquè Trump fes marxa enrere en la separació dels nens a la frontera, un dels elements de la seva política de “tolerància zero”,concebuda per dissuadir l’arribada de famílies sense papers, segons el fiscal general, Jeff Sessions. Cap no va digerir bé l’àudio de la traumàtica separació ni les fotos de com els tancaven. Tampoc no ha ajudat la indignació expressada per alguns republicans, que temen un càstig a les urnes en les pròximes legislatives del novembre.

Encara que Trump ha ordenat la reunificació de les famílies separades, continua desviant l’atenció del que ha passat de debò. Aquest dijous ha tornat a responsabilitzar els demòcrates de la crisi per negar-li els fons per segellar la frontera. Els ha anomenat “extremistes” i ha dit que només volen “fronteres obertes”. També s’ha acarnissat amb Mèxic. Ha dit que l’únic que fa és "quedar-se els nostres diners i enviar-nos drogues". 

La guerra política torna al punt de partida

Trump, amb el violent discurs sobre immigració revifat, insisteix a responsabilitzar els demòcrates d’obstrucció. La realitat és que fa dècades que la recerca d’una reforma de les lleis migratòries està oberta. En aquest temps el Congrés no ha aconseguit consensuar-la. No ha canviat res.