CITA HISTÒRICA

Macron fa dels actes de Normandia un al·legat a favor del multilateralisme

El president francès expressa a Donald Trump la seva gratitud pel sacrifici dels nord-americans que van participar en l'alliberament de França

"Amèrica mai ha sigut més gran que quan lluita per la llibertat dels altres", afirma el líder francès davant el seu homòleg

910f8e9b-85e9-4cb5-a53e-0f1e84ede661-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron ha fet dels actes de commemoració del 75è aniversari del desembarcament de Normandia un al·legat a favor del multilateralisme demanant-li a Donald Trump que sigui fidel als principis sorgits després de la segona guerra mundial que van donar naixement a les Nacions Unides, a l’OTAN i a la Unió Europea.

Sota un cel d’un blau lluminós i davant més de 15.000 persones reunides al cementiri de Colleville-sur-Mer, on jeuen els 9.387 soldats nord-americans morts en la campanya de Normandia, el president francès i el seu homòleg nord-americà han retut homenatge als veterans que van participar en l’Operació Overlord, que va conduir al final de la segona guerra mundial i va alliberar Europa del règim nazi.

Macron vh expressat la seva gratitud als Estats Units –“França no oblida els lluitadors que ens van fer lliures”– i acompanyat de Trump ha condecorat amb la Legió d’Honor, la principal distinció francesa, cinc veterans nord-americans.

Emoció i cordialitat

En un context diplomàtic delicat i quan les relacions transatlàntiques no passen pel seu millor moment, li ha ofert al seu homòleg renovar el compromís nascut fa 75 anys, aquella “aliança de nacions lliures” capaç de superar tots els desafiaments. “Amèrica mai ha sigut més gran que quan lluita per la llibertat dels altres”, ha dit Macron, en una nova versió del ‘Make American great again’, que Donald Trump ha convertit en un mantra.

El gest del nord-americà, que ha criticat l’OTAN com una organització obsoleta i s’ha llançat a les aigües procel·loses del 'brexit' al recolzar la seva versió més dura, no mostrava entusiasme pel missatge del francès, però la cerimònia s’ha dut a terme en un ambient de cordialitat i molt emotiu, al magnífic penya-segat des del qual es divisa la platja d’Omaha que van trepitjar els 73.000 homes de l’Exèrcit dels Estats Units i amb més de 500 veterans de diferents nacionalitats.

“Senyor president, renovi aquest pacte unint els Estats Units i França a la llibertat. Jo hi estic disposat. El poble de França està disposat a fer viure l’amistat d’aquestes dues nacions que tant han aportat a la història dels homes”, ha proposat en el que ha batejat com ‘la promesa de Normandia’.

Trump s’ha centrat a ressaltar els assoliments d’una generació de nord-americans que van lluitar per acabar amb el domini nazi i que “van oferir les seves vides molt lluny de casa seva per escriure un capítol de la història de França”. Segons el president nord-americà, van ver aquells soldats els que “van garantir la supervivència de la civilització”.

La seva gesta va ser exemple del “patriotisme” d’un poble “lliure i orgullós”, el mateix que va vèncer el comunisme o va enviar l’home a la lluna. “Avui, Amèrica és més forta que mai abans”, ha sentenciat en to preelectoral.

Trobada constructiva

En una trobada bilateral posterior, celebrada a Caen, una de les ciutats normandes massacrades per l’aviació aliada, els dos presidents han abordat l’agenda política internacional en un ambient “constructiu”, segons fonts de l’Elisi.

La llarga jornada commemorativa ha començat al matí a Ver-sur-Mer, on Macron ha tingut un delicat gest amb la premier britànica, Theresa May, que aquest divendres deixa el seu càrrec sumida en el caos de 'brexit'.

Notícies relacionades

“Els dirigents passen, però el treball que han fet queda. La força del nostre vincle supera les vicissituds del moment. Podem estar orgullosos dels resultats obtinguts”, li ha dit Emmanuel Macron durant la col·locació de la primera pedra del memorial britànic que honrarà la memòria dels qui es van deixar la vida en la batalla de Normandia.

Macron ha conclòs la seva estada a Normandia retent homenatge als 177 francesos que van participar en el dia D integrats als anomenats comandos Kieffer.