Macron aprofita el dia D per fer una picada d'ullet a May

"La força de la nostra relació supera les vicissituds del moment", afirma en al·lusió al 'brexit'

El president francès, May i Trump presideixen l'acte central de les commemoracions al cementiri nord-americà de Colleville-sur-Mer

france d-day anniversary 62413-0a09e

france d-day anniversary 62413-0a09e / Philippe Wojazer (AP)

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

“Els dirigents passen, però el treball que han fet queda. La força del nostre vincle supera les vicissituds del moment. Podem estar orgullosos dels resultats obtinguts”. El president francès, Emmanuel Macron, ha aprofitat la commemoració del 75è aniversari del Desembarcament de Normandia, que va obrir la porta a l’alliberament d’Europa del règim nazi, per llançar una particular picada d’ullet a Theresa May, la ‘premier’ britànica que, sumida en el caos del ‘brexit’, deixarà el seu càrrec aquest divendres.

En l’acte celebrat a la localitat normanda de Ver-sur-Mer, May ha sigut l’amfitriona de la col·locació de la primera pedra del memorial britànic que honrarà la memòria dels qui va donar la vida en la batalla de Normandia.

Gairebé 25.000 soldats britànics  van desembarcar el 6 de juny del 1944 a la mateixa platja que divisaven aquest dijous Macron i May. Hi va haver 400 baixes entre morts i ferits. I en els combats que van seguir el desembarcament, 22.000 van sucumbir en la sagnant batalla de Normandia que van entaular els aliats per forçar la retirada de l’Exèrcit alemany.

May ha tingut paraules plenes d’agraïment per a ells. “És increïblement emotiu estar avui aquí, mirar les platges on va tenir lloc una de les batalles més important per la llibertat per als annals de la història”. “Un se sent molt humil al trobar-se en companyia d’homes que estaven aquí aquell dia”, va afegir al·ludint als antics combatents presents en la cerimònia.

Notícies relacionades

“I als nostres veterans, reunits aquí a Normandia, voldria adreçar-los l’única paraula possible en aquestes circumstàncies: gràcies”.  La primera ministra britànica ha agraït igualment el recolzament rebut del president francès per fer realitat el monument als soldats britànics que acabarà de construir-se d’aquí a un any. Un memorial que, en paraules de Macron, simbolitza els llaços entre el Regne Unit i França . “Res els esborrarà. La nostra història ens supera, perquè els nostres veterans ens hi obliguen”, va remarcar.

May va obviar la seva situació particular però va al·ludir als fets que es commemoren aquest dijous com si fos una metàfora de la vida política del Regne Unit. "Cap soldat, cap pilot, cap marí sabia si continuaria amb vida quan el sol es pongués".