RELACIONS BILATERALS TENSES

França deplora la "falta de decència" de Trump

El Govern lamenta que el president nord-americà critiqui durament Macron en el tercer aniversari dels atemptats de París

zentauroepp43061478 french president emmanuel macron  l  looks on as u s  presid180424195517

zentauroepp43061478 french president emmanuel macron l looks on as u s presid180424195517 / KEVIN LAMARQUE

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Els esforços d’Emmanuel Macron  per mantenir una relació cordial amb el president de la primera potència mundial, encara que fos només de cara a  la galeria, han topat novament de cara contra la violència tuitaire de Donald Trump.

El president nord-americà no sembla haver digerit la idea “insultant” del president francès de crear un Exèrcit europeu, ni el discurs antinacionalista que Macron va llançar diumenge passat des de la tribuna de l'Arc del Triomf de París en els actes del centenari de l'armistici de la primera guerra mundial.

Dimarts, el líder nord-americà va tornar a carregar contra el projecte francès, secundat també per Berlín, de dotar la Unió Europea de major capacitat defensiva, però a aquest greuge li ha afegit un altre element que a França preocupa molt més que l'incert exèrcit comunitari: el vi.

Aranzels polèmics

Trump creu que França aplica al vi nord-americà uns aranzels massa alts, mentre que els brous francesos entren al mercat nord-americà amb tarifes molt més baixes. “Injust. Això ha de canviar”, ha escrit a Twitter amb el to de qui anuncia una imminent guerra comercial.

La salva virulenta no es va aturar allà. Malgrat que fa quatre dies deia que Macron s'havia convertit en un “molt bon amic”, Trump mostra ara el seu menyspreu pels seus baixos nivells de popularitat i l'elevat atur a França.

El Govern francès ha donat la seva primera resposta aquest dimecres al final de la reunió del Consell de Ministres a través del seu portaveu, Benjamin Grivaux, que, sense entrar en el contingut dels missatges, ha deplorat la data triada per Trump per llançar les seves crítiques.

Final de la lluna de mel

Notícies relacionades

“Ahir era 13 de novembre. Commemoràvem l’assassinat de 130 compatriotes, així que respondré en anglès: ‘common decency’ [un mínim de decència] hauria estat d'agrair”, ha declarat Grivaux.

La lluna de mel que van viure França i els Estats Units aquell 14 de juliol del 2017, en el qual els seus dos presidents exhibien complicitat durant la desfilada militar als Camps Elisis, és cosa del passat, i l'estratègia de Macron per convertir-se en el principal interlocutor europeu de Trump i persuadir-lo de les bondats d'un multilateralisme bàsic, un fracàs.