DESEMBARCAMENT DE NORMANDIA

Mandataris internacionals i veterans de la segona guerra mundial commemoren a Portsmouth el 75è aniversari del 'Dia D'

La reina Elisabet II presideix la cerimònia a la qual acudeixen Trump, May, Macron i Merkel, entre altres líders mundials

Es comprometen, en una declaració conjunta, perquè l'"inimaginable horror d'aquells anys no es repeteixi mai"

zentauroepp48483585 dia d portsmouth190605114721 / DANIEL LEAL-OLIVAS

zentauroepp48483585 dia d portsmouth190605114721
zentauroepp48484673 from left  britain s prime minister theresa may  britain s p190605123743
zentauroepp48484672 french president emmanuel macron  l  and britain s prime min190605123713
zentauroepp48484654 u s  president donald trump  first lady melania  german chan190605123721

/

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Els líders del món reunits a la ciutat anglesa dePortsmouthhan retut homenatge, aquest dimecres, als soldats de les forces aliades que fa 75 anys van participar en el desembarcament de Normandia. El Dia D (el dia clau) va serl’operació militar conjunta per terra, mar i aire més gran de la història, i va precipitar el final de la segona guerra mundial i l’alliberament d’Europa del nazismeDonald Trump, Emmanuel Macron, Angela Merkel i Justin Trudeau, entre un total de 16 mandataris internacionals, han assistit a una emotiva cerimònia presidida per la reinaElisabet II.

La sobirana britànica, de 93 anys, era una adolescentquan el 6 de juny del 1944 més de 150.000 combatents aliats van iniciar el desembarcament a les costes normandes. Portsmouth, al sud d’Anglaterra, va ser el port de partida cap a Sword Beach, en terra francès. Més de 10.000 d’aquells soldats van morir, van ser donats com a desapareguts o van resultar ferits, d’acord amb el Memorial de Caen. “Centenars de milers de joves soldats, mariners i membres de les forces d’aviació van deixar aquesta vora del mar per la causa de la llibertat”, ha recordat Elisabet II. “Molts mai van tornar i l’heroisme, coratge i sacrifici d’aquells que hi van perdre la vida mai serà oblidat”.

Les forces aliades, durant el desembarcament en una platja de Normandia. / AFP

Tres-cents veterans, tots ells, nonagenaris, han assistit a la commemoració, i 10 d’ells han rebut una gran ovació dels 60.000 assistents a l’acte quan han saludat des de l’escenari. “Estava aterrit i crec que tots els altres també”, ha recordat l’anglès John Jenkins, de 99 anys, que va desembarcar a Gold Beach. “Mai oblides els teus companys”. Al llarg d’una hora han tingut lloc els tributs, les cançons i els testimonis. Com les cartes que abans de morir van enviar els soldats als seus éssers estimats.

Cartes de comiat

La primera ministraTheresa Mayha llegit la del capità Norman Skinner, de l’Exèrcit britànic, dirigida a la seva dona, la Gladys, i datada dos dies abans que perdés la vida. Donald Trumpha recuperat una oració escrita per Franklin Roosevelt que el llavors president americà va llegir per la ràdio a la nació poc abans del ‘Dia D’. "L’enemic és fort. Potser obliga les nostres forces a retirar-se, però retornarem una vegada i una altra”. El presidentEmmanuel Macronha elegit la missiva d’un membre de la resistència, Henri Fertet, als seus pares, instants abans de ser executat quan només tenia 16 anys. “No tinc por, no vull que em tapin els ulls, però és dur morir”.  L’emoció ha augmentat de to tot seguit, quan el baríton Willard White ha entonat el ‘Cant dels partisans’, en una sublim versió orquestral.

Notícies relacionades

Els representants dels 16 països presents en l’homenatge s’han compromès, en una declaració, perquè “l’inimaginable horror d’aquells anys no es repeteixi mai” i perquè els sacrificis del passat no siguin en va ni oblidats mai.

Trump, a Irlanda

Les celebracions continuaran aquest dijous a França. Macron i May col·locaran la primera pedra d’un memorial en honor dels britànics. Serà el colofó al mandat de la primera ministra britànica, que divendres dimitirà com a líder del Partit Conservador. Trump, que també participarà en la jornada, va deixar ahir el Regne Unitdesprés de la seva controvertida visita de tres dies i va posar rumb a Irlanda.A l’aeroport de Shannon es va reunir amb el primer ministre, Leo Varadkar, abans de desplaçar-se al camp de golf i complex turístic que té al poble de Doonbeg, al comtat de Clare, a l’oest de l’illa, on pernoctarà fins divendres.