VISITA D'ESTAT

Trump rep Farage, parla amb Johnson i especula sobre diversos aspirants a succeir May

El mandatari nord-americà confirma que la sanitat pública britànica estarà inclosa en les negociacions del nou tractat comercial

zentauroepp48469027 britain s prime minister theresa may welcomes president dona190604132258

zentauroepp48469027 britain s prime minister theresa may welcomes president dona190604132258 / Alastair Grant

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Donald Trump va tornar a utilitzar dimarts la seva visita d’Estat al Regne Unit per intervenir de ple en la política britànica. Durant la conferència conjunta amb Theresa May, va elogiar alguns dels enemics de la primera ministra. Trump va entrar a jutjar alguns dels aspirants a succeir una May que humiliada va aguantar les especulacions amb un somriure forçat. “Conec el Boris (Johnson), pot fer un bon treball. Conec el Jeremy (Hunt, el ministre d’Exteriors), pot fer un bon treball. No conec el Michael (Gove), l’actual ministre de medi ambient”, va declarar Trump. Al líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, el va qualificar de “força negativa”.

Conversa amb Johnson, entrevista amb Farage

 L’agenda oficial amb la primera ministra sortint era només la part oficial de la jornada. Bona part de l’atenció estava posada en els possibles contactes de Trump amb candidats al lideratge i altres membres del Partit Conservador. Al llarg del dia, el president va tenir temps de parlar per telèfon durant 20 minuts amb Johnson, que va declinar la invitació a una entrevista cara a cara perquè li coincidia amb una trobada de campanya amb altres aspirants, organitzada per One Nation. Trump si es va entrevistar en canvi amb Gove, que podria estar davant de Johnson, segons les enquestes, en l’última fase del procés eliminatori de selecció. Dimecres ho farà amb Hunt. A més, Trump va rebre a la residència de l’ambaixador americà on s’allotja, el líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, que va comentar en un tuit, “Bona reunió amb el President Trump. Realment creu en el brexit i està encantat amb el viatge a Londres”. Trump també va rebre els exministres conservadors Iain Duncan Smith i Owen Paterson, advocats tots dos de la línia dura del brexit i la sortida sense acord.

 Sanitat pública

Notícies relacionades

“El ‘brexit’ ha de passar i passarà”, va afirmar Trump, que va oferir als britànics el caramel enverinat d’un acord comerç comercial “extraordinari”, “molt, molt substancial”, una vegada conclosa la sortida. A la conferència de premsa amb May va al·ludir a l’“increïble potencial” d’un futur pacte bilateral, quan els britànics deixin la Unió Europea. Un acord que pot ampliar per “dos o tres”, va assenyalar sense oferir detalls, l’actual intercanvi comercial entre els dos països, valorat en 240.000 milions de dòlars l’any passat. Però Trump va confirmar que en la negociació estarà inclosa la sanitat pública britànica, entre altres sectors de l’economia.  “Crec que tot en l’acord comercial estarà sobre la taula. Quan estàs negociant un tractat, tot està sobre la taula, l’NHS (servei nacional de salut) i totes les altres coses”. May es va afanyar a afegir, “però en els acords comercials, per descomptat, les dues parts decideixen el que s’ha d’incloure o no en el futur pacte comercial”.  El brexit dur podria suposar l’entrada de les empreses farmacèutiques, companyies d’assegurances americanes i un altre capital privat en el sistema de salut britànic, gratuït i universal fins ara. Diversos candidats a la successió de May van puntualitzar que “l’NHS no està en venda”.  Les normes de l’NHS permeten els contractes a firmes americanes i de qualsevol altre país. De fet, entorn del 7% del sector sanitari a Anglaterra és ja en mans de proveïdors privats. La companyia americana United Health és un d’aquests grups, al costat de firmes britàniques com Circle o Virgin.

 Comiat amarg 

La conferència als salons del Foreign Office, era l’amarg comiat de l’escena internacional de la primera ministra, que aquest divendres dimitirà com a líder del Partit Conservador. La seva posició durant la visita presidencial no ha sigut certament la que ella esperava.   Quan fa temps es va programar el viatge de Trump, May comptava amb haver finalitzat a hores d’ara el ‘brexit’, tenir el país encarrilat cap a una sortida ordenada de la UE i asseure’s a parlar seriosament amb el mandatari americà sobre del futur acord comercial bilateral. La realitat ha sigut completament diferent. El ‘brexit’ li ha costat el lloc a May, que ja no té cap poder. L’administració americana haurà d’esperar encara mesos o potser anys a què es resolgui el 'brexit' i finalitzi el període transitori de sortida, si al final hi ha acord. El president dels EUA haurà de negociar amb un altre primer ministre britànic, per això no va fer l’esforç en discutir l’assumpte amb l’actual equip de govern, sabent que ho haurà de fer amb el que el rellevi.