28 DESAPAREGUTS

A judici el capità del barco enfonsat a Budapest

Les aigües del Danubi continuen sent massa hostils per buscar-ne les restes

zentauroepp48394664 mti155  budapest  hungr a   30 05 2019   una mujer lanza una190530192722

zentauroepp48394664 mti155 budapest hungr a 30 05 2019 una mujer lanza una190530192722 / BALAZS MOHAI

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

El capità del barco turístic enfonsat al riu Danubi dijous passat ha declarat  aquest dissabte en un tribunal de Budapest (Hongria). Mentrestant, les condicions meteorològiques encara impedeixen accedir a l’embarcació naufragada i recuperar prop de 28 cossos desapareguts, que es considera que són morts. Set turistes van sobreviure al naufragi i uns altres set van perdre la vida i ja han sigut reconeguts per les autoritats sud-coreanes. 

Els equips de rescat continuen sent incapaços d’accedir a les restes del naufragi ocasionat per la col·lisió del vaixell turístic amb un creuer de dimensions més grans a prop del pont de Margarida, al costat de l’icònic Parlament hongarès. La majoria dels turistes eren de Corea del Sud, que dijous va enviar els seus professionals de recerca. 

Es preveu que el nivell de l’aigua arribi al seu nivell màxim durant la jornada de dissabte i la profunditat actual del riu a sis metres disminueixi fins a quatre a meitat de la setmana que ve, segons ha informat en un comunicat l’Autoritat Nacional de l’Aigua. Aquests fenòmens deixarien l’embarcació molt a prop de la superfície, tal com mostren les imatges del sonar, cosa que facilitaria la recerca dels cossos i la retirada de les restes. 

Causa desconeguda

El capità ucraïnès del creuer va ser detingut per la policia hongaresa dijous passat i ha negat que hagi infringit la llei o comès cap crim. Aquest dissabte, el tribunal municipal de Budapest ha discutit si arrestar formalment el navegant de 64 anys: la fiscalia el vol mantenir a la presó mentre que els seus advocats al·leguen que no hi ha prou proves per fer-ho. 

Encara es desconeixen les causes de l’accident en què un creuer de 135 metres va xocar contra el barco turístic més petit que va naufragar dimecres a la nit. El capità del creuer, identificat per la policia hongaresa com a C. Yuriy, originari de la ciutat costanera d’Odessa, ha dit al tribunal que està profundament penedit de formar part d’un accident que ha provocat la pèrdua de tantes vides. 

"No va cometre cap error de navegació", ha dit el seu advocat, Gabor Elo. "Falta molta informació respecte al procediment que ens impedeix declarar qui és culpable i fins a quin punt ho és. ¿Va ser un capità o l’altre? ¿Hi va haver circumstàncies externes?". El tribunal continuarà deliberant i s’espera una decisió i més detalls durant la jornada de dissabte. 

Declaracions "inapropiades"

Notícies relacionades

Des de la companyia suïssa Viking Cruises, propietària de l’embarcació més gran, un portaveu ha afirmat en un comunicat que estaven recolzant les tasques de rescat i cooperant amb els investigadors de l’accident. "Estem profundament tristos per l’incident i els nostres pensaments i oracions van per aquells que s’hi van veure afectats i per a les seves famílies", va afirmar divendres. 

"Entenem la detenció del capità per part de les autoritats locals i seria inapropiat per part nostra fer cap tipus de declaració quan el procés legal segueix obert", va concloure.