crisi a Itàlia

Di Maio a la corda fluixa després del fracàs de l'M5S en les europees

El partit del vicepresident del Govern italià, el Moviment 5 Estrelles, va obtenir tan sols el 17,1% dels vots en els comicis per a l'Eurocambra

El jove polític sotmet el seu lideratge a la votació dels militants, que es pronuncien sobre si aproven o no la seva gestió en la web de la formació antisistema

zentauroepp48356982 epa5176  roma  italia   27 05 2019   el vicepresidente de it190530104548

zentauroepp48356982 epa5176 roma italia 27 05 2019 el vicepresidente de it190530104548 / MASSIMO PERCOSSI

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El lideratge del Moviment 5 Estrelles (M5S) està en joc. Els pèssims resultats que en les eleccions europees va obtenir el partit antisistema italià, que en l’actualitat lidera Luigi di Maio, ha obert una bretxa en el si de la formació, que forma part del Govern italià en coalició amb la ultradretana Lliga, de Matteo Salvini.  L’M5S va obtenir el 17,1% dels vots, davant el 32,8% que va aconseguir en els comicis generals del 2018. Una autèntica desfeta que ha provocat que se sentin veus demanant la dimissió de Di Maio.

Davant aquesta situació, l’actual líder del partit ha decidit sotmetre, aquest dijous, el seu lideratge als afiliats, perquè es pronunciïn en votació sobre si recolzen o no la gestió del jove dirigent de 32 anys, que ocupa una de les vicepresidències del Govern, a més de dirigir el Ministeri de Treball i Desenvolupament Econòmic.  "¿Confirmes Luigi de Maio com a cap polític del Moviment 5 Estrelles?", és la pregunta que han de respondre els militants en la pàgina web del partit, la plataforma 'Rousseau', el portal informàtic que permet als afiliats participar en la redacció del programa polític del partit i de les propostes de llei, i també escollir els candidats per a les eleccions locals o nacionals.

"No m’he escapat mai dels meus deures i si s’ha de canviar alguna cosa en el Moviment ho farem. Demanaré el vot dels inscrits sobre el meu càrrec de cap polític, perquè és just que sigueu vosaltres els que us expresseu i els únics a qui he de retre comptes de les meves accions", ha escrit Di Maio en el blog del Movimient 5 Estrelles. "El Moviment 5 Estrelles mai perd: o guanya o aprèn. I ara estem començant de nou. Tornarem més forts que abans; us ho asseguro", ha afegit. "Bon vot a tots". 

Posició de debilitat

La patacada en les europees i l’auge de la Lliga ha deixat l’M5S en una posició de debilitat en la coalició governamental que formen amb el partit de Salvini. En total, l’M5S va perdre 6,2 milions de vots, mentre que el seu soci en el Govern de coalició, la ultradretana Lliga de Salvini, va aconseguir el 34% dels vots i es va convertir en el primer partit a Itàlia.

Tot i que els dos partits han insistit que el pacte de Governha de durar els cinc anys de la legislatura, les distàncies cada vegada són més grans i ara els resultats de les eleccions al Parlament europeu podrien forçar la crisi. Els comentaristes i mitjans italians ja donen gairebé per feta aquesta crisi i avancen la convocatòria d’eleccions generals per a finals de setembre. També solten la hipòtesi que s’està preparant el relleu en l’M5S amb Alessandro di Battista, que es va allunyar de la política durant un any per deixar espai a Di Maio i que té un perfil més batallador que l’actual líder.

Massa funcions

Notícies relacionades

Les crítiques a Di Maio procedeixen de destacats dirigents del partit, com ara el senador Gianluigi Paragone, que ha retret al líder de l’M5S que concentri molt poder i massa funcions dins del Govern italià. "Si un vol actuar com Superman, ha de demostrar que ho és", va afirmar Paragone dimecres en el diari 'Corriere de la Sera'.  "En aquestes últimes 48 hores s’han dit moltes coses contra mi. Sempre ha assumit les meves responsabilitats i no he estalviat esforços en la campanya electoral", ha aclarit, per la seva banda, Di Maio.

El fundador de l’M5S, el còmic Beppe Grillo, que manté encara un gran pes en el partit, malgrat haver-se retirat de l’escena política, ha recolzat explícitament Di Maio. "El Moviment ha sofer una derrota i ens hem de recuperar", ha escrit en la seva pàgina web. Grillo també ha afirmat que se sent "ferit" pels comentaris d’alguns membres de l’M5S "com si es tractés d’una baixada en les vendes d’una companyia multinacional". "Luigi no ha comès cap delicte i no està implicat en cap escàndol. El deure de continuar la batalla que ha començat", ha acabat.