PROCÉS DE PAU EN CURS

Els atacs contra escoles a l'Afganistan es tripliquen en un any

Més de 1.000 escoles han tancat el 2018, conseqüència de la guerra i la inseguretat que viu el país

Uns 500.000 nens han quedat privats del seu dret a l'educació, segons les dades de l'Unicef

zentauroepp48363918 file  in this april 5  2017  file photo  afghan students att190528131129

zentauroepp48363918 file in this april 5 2017 file photo afghan students att190528131129 / Rahmat Gul

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Els atacs contra escoles a l’Afganistan s’han triplicat entre el 2017 i el 2018, fet que suposa un augment de 68 a 192, segons un informe del Fons de les Nacions Unides per a la Infància, Unicef. És la primera vegada que els atacs contra estudiants i mestres augmenta des del2015. El Govern de Kabul està negociant el procés de pau afganès amb els talibans i compta amb la mediació dels Estats Units, que van anunciar a principi d’any la intenció de retirar les seves tropes del país, després de 17 anys d’intervenció militar.

"L’educació  està sota el foc a l’Afganistan", ha dit la directora executiva de l’Unicef, Henrietta Fore. Els atemptats contra les escoles afganeses han portat a una reducció de la quantitat de nens inscrits en el país. 

La guerra en curs i l’augment de la inseguretat va portar al tancament de més de 1.000 escoles a finals de l’any passat, privant uns 500.000 nens  dret a l’educaciódretl’educació, segons les dades de l’Unicef. L’agència de l’ONU estima que al voltant de 3.700 milions de nens en edat escolar, gairebé la meitat dels nens que tenen edats d’entre 7 i 17 anys, no van a l’escola a l’Afganistan.

El 60% de nenes no estan escolaritzades

L’ús de les escoles com a centres de registre de votants durant les eleccions de la tardor del 2018, seria una de les explicacions de l’augment d’aquesta mena de violència. A més, la falta d’estabilitat al país, els alts índexs de pobresa i la contínua discriminació contra les nenes ha fet créixer el número de menors que no assisteixen a l’escola. Els talibans, en el poder entre el 1996 i el 2002, es van oposar a l’accés de les nenes a l’educació. Avui, no obstant, les nenes representen el 60% del total de menors no escolaritzats. "Els atacs sense sentit a les escoles; l’assassinat i el segrest de mestres i les amenaces contra l’educació estan destruint les esperances i els somnis de tota una generació", ha advertit Fore. 

L’Unicef està treballant amb el Govern de Kabul i altres socis per proporcionar educació informal i accelerada basada en la comunitat. Això inclou que les classes s’imparteixin en edificis i llars de la comunitat, cosa que ajuda a reduir el risc d’inseguretat en el camí de l’escola. Aquest dimarts s’inagura la Tercera Conferència Internacional sobre Escoles Segures a Espanya, en la qual l’agència del’ONU  ha demanat que es posi fi a tots els atacs a les escoles i insta totes les parts en conflicte a protegir l’educació  durant els conflictes armats.

Negociacions de pau

Notícies relacionades

Per la seva banda, membres del Govern del president, Ashraf Ghani, i representants delstalibans  s’han reunit a Moscou per participar en la Segona Conferència Interafganesa sobre el conflicte de la nació asiàtica. "Les reunions de diàleg interafganès estaran centrades en la pau i enl’estabilitat  a l’Afganistan i el començament de les veritables negociacions de pau entre afganesos", ha explicat Qader Shah, un portaveu de l’exassessor de Seguretat Nacional de l’Afganistan, Hanif Atmar, que participa en la trobada. 

La primera conferència interafganesa va tenir lloc el febrer passat i va finalitzar amb el recolzament als contactes que han mantingut en els últims mesos entre els EUA i els talibans. La formació insurgents’ha  negat a dialogar amb el Govern afganès. Les dues parts es van reunir per primera i última vegada el 2015 al Pakistan i el procés va quedar suspès poc després, quan es va conèixer la mort –dos anys abans– del mul·là Omar, el fundador del moviment talibà

Temes:

Afganistan Kabul