EL PROCÉS PER POSAR FI A LA GUERRA AMB ELS EUA

L'"assemblea de la pau" a l'Afganistan

El govern afganès organitza una trobada multitudinària per influir en les negociacions de pau entre els talibans i els EUA

zentauroepp47947926 afghan people attend the first day of the  loya jirga   gran190429155548

zentauroepp47947926 afghan people attend the first day of the loya jirga gran190429155548 / STR

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Ningú es pren gaire seriosament el president afganès, Ashraf Ghani. Mentre el futur del seu país –del país que ell presideix– es decideix a Qatar, Ghani està confinat a la capital, Kabul, sense gaires coses a fer excepte pensar com els Estats Units i els talibans, els dos que discuteixen a Doha el procés de pau afganès, l’han relegat a un segon pla. I segon ja és a dir molt.

Ningú l’ha convidat a les converses que des de l’octubre estan en marxa a QatarWashington, al principi, ho va demanar, però els talibans s’hi van negar: consideren que no cal perquè el Govern de Kabul és una marioneta d’Occident; i si es vol parlar amb Occident, val més fer-ho directament. Trump, que es vol retirar de la guerra afganesa –la més llarga de la història dels EUA– no va tenir gaires problemes per acceptar aquesta condició: les converses continuen.

Així que Ghani, sol, abandonat a Kabul, va tenir una idea. Va convocar, per a aquesta setmana, una assemblea nacional extraordinària, anomenada Loya Jirga, on han sigut cridats tots els caps tribals del país, a més de tots els líders dels partits polítics i faccions afganeses; inclosos els talibans. De la reunió de la Loya Jirga, se suposa, n’han de sortir les exigències de la societat afganesa per marcar i influir en el resultat del procés de pau.

Èxit a mitges

Aquestes assemblees, que duraran quatre dies, han sigut un èxit i un fracàs alhora. Èxit perquè han reunit, a Kabul,3.200 caps tribals de totes les províncies del país –el Govern no les governa totes i moltes estan en mans dels talibans o amb control intermitent d’Estat Islàmic.

Fracàs perquè els altres partits polítics afganesos les han boicotejat: acusen Ghani d’utilitzar aquesta assemblea per treure rèdit polític. L’Afganistan celebrarà, se suposa, eleccions presidencials aquest 28 de setembre. Se suposa, perquè Ghani les ha anat ajornant a la seva conveniència.

Notícies relacionades

Els talibans, per descomptat, també han rebutjat participar en l’assemblea: "No participeu en aquesta conspiració de l’enemic. Busqueu maneres de separar-vos i anar en contra de la feble administració de Kabul", ha dit el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, en un comunicat.

Mentrestant, les negociacions de pau –les de veritat– continuen a Doha entre Washington i els talibans. Els talibans demanen quel’OTAN  es retiri completament del país; Trump, garanties que l’Afganistan no es converteixi en un niu de gihadistes.

Temes:

Afganistan Kabul