01 des 2020

Anar al contingut

crisi de partit

L'enfonsament socialdemòcrata debilita el Govern a Alemanya

Membres de l'SPD exigeixen una renovació del partit i un distanciament amb els conservadors de Merkel, també minvats en les eleccions europees

Carles Planas Bou

L'enfonsament socialdemòcrata debilita el Govern a Alemanya

TOBIAS SCHWARZ

Unes noves eleccions i un nou desastre per als socialdemòcrates alemanys. Com ja va sent norma, els comicis europeus de diumenge van tornar a enfonsar un SPD que únicament va aconseguir el 15,8% dels vots, un 11,5% menys que el 2014. La catàstrofe és encara més gran a l’haver sigut superats pels verds, que els roben 1,25 milions d’electors i es posicionen com a principal referent del centreesquerra.

Per acabar-ho d’adobar, aquest diumenge l’SPD també es va enfonsar a les eleccions regionals de Bremen, un dels seus últims feus a Alemanya, on van perdre el seu lideratge i veuen ara com els conservadors proven de formar govern al costat dels liberals i els ecologistes. “Hem d’estar tristos”, va assegurar la líder socialdemòcrata, Andrea Nahles, sense prendre cap decisió sobre això.

Aquesta clara pèrdua amenaça ara de fer trontollar la seva coalició de govern amb els conservadors de la cancellera Angela Merkel. La Unió Demòcrata Cristiana (CDU) va tornar a ser el partit més votat, però va perdre un 7,4% dels vots, un resultat que es deuria al seu poc atractiu entre els joves i al poc impacte del seu candidat, Manfred Weber. Tot i que a Berlín no es qüestionen el seu pacte a l’Executiu, els resultats il·lustren de nou el cansament amb els partits tradicionals.

Crisi perpètua a l’SPD

Davant de tal panorama de decepcions comencen a aflorar les crítiques internes. Un dia després de la desfeta, el líder del grup parlamentari, Matthias Miersch, i el de les joventuts, Kevin Kühnert, van escriure una carta en què demanen una renovació completa del partit i posen setembre del 2021 com a data límit de caducitat de la gran coalició amb els conservadors. Però tot pot petar abans. “Ni se’ns pren seriosament ni se’ns considera part de la solució”, asseguren.

En aquest comunicat exigeixen a l’SPD una veu més clara que forci l’aprovació d’una llei de protecció del clima i una de formació professional i que es compleixi la pensió bàsica i la llei d’immigració. El partit, creuen, ha de marcar territori i impulsar els seus interessos per seguir dempeus. Tot i que el partit ha perdut molt recolzament entre els joves i encara encara tres eleccions importants (Brandenburg, Saxònia i Turíngia) fins a final d’any, demanen aclarir totes aquestes decisions al Congrés Federal de desembre. En aquests tres comicis a l’est del país la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD) parteix amb moltes opcions de vèncer i arribar al Govern.

Malgrat les crítiques internes, res fa pensar que hi haurà un cop contra Nahles, principalment perquè els més destacats valors del partit no tenen intenció a ocupar la presidència d’un partit que sembla maleïda. No obstant, l’antic líder del partit Sigmar Gabriel sí que ha demanat responsabilitats personals i ha remarcat que “tot i tots han de ser qüestionats”.

Temes: Alemanya