BROT DE SIDA

Un pediatre, sospitós d'infectar del VIH més de 400 nens al Pakistan

El doctor està detingut i acusat de negligència mèdica per reutilitzar xeringues infectades del virus

"Maleeixo el metge que va causar la infecció de tots aquests nens", expressa la mare d'una menor seropositiva

zentauroepp48182597 sida pakistan190522115757

zentauroepp48182597 sida pakistan190522115757 / Fareed Khan

2
Es llegeix en minuts
Marina Sardiña / Agencias

Desenes de nens nadons estan infectats pelvirus de la immunodeficiència humana (VIH) en una petita localitat del Pakistan, a la província meridional de Sind. El passat 25 d’abril van saltar totes les alarmes sobre un brot del VIH quan, després d’analitzar15.200 persones residents al veïnat pobre de Larkana, es van detectar prop de 500 afectats pel virus, entre ells 434 nens

Una campanya massiva de detecció del VIH va revelar que "més de 400 nens i  un centenar d’adults donaven positiu", segons el cap provincial del programa de control del VIH, Sikandar Memon. Les edats dels nens infectats van des dels2 mesos fins als8 anys, la qual cosa ha causat una gran commoció al país al tractar-se de menors. 

El primer avís va arribar després que un pediatre de la localitat, el doctor Muzaffar Ghangharo, fos denunciat per negligència mèdica per utilitzar una xeringa infectada en nombroses ocasions. La policia pakistanesa va arrestar el 27 d’abril el pediatre després de les denúncies de diversos veïns.

El metge ho nega

El doctor ha negat ser el responsable del brot, tot i que s’ha descobert que també està infectat pelVIH, i ho estan investigant per aclarir el que va passar. "El pediatre va dir que no sabia que era seropositiu –una cosa que se li va detectar després de ser arrestat– i que és impensable per a un metge reutilitzar una xeringa", segons ha explicat l’oficial de policia de la localitat, Waseem Somro

"S’ha convertit en un assumpte molt seriós, ja que es tracta d’un alt nombre d’infectats i sembla que es va propagar únicament per una negligència, per la qual cosa els implicats han de ser castigats de manera contundent", ha sentenciat Memon.

Equips de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i d’un hospital de la capital regional, Karachi, s’han desplaçat fins al poble per conèixer les causes de la infecció, "però hi ha un 60% de possibilitats que es propagués a causa de la reutilització d’una xeringa", segons Memon. 

"Estem indefensos"

Fatima Emaan, una nena de 16 mesos, va ser la primera pacient infectada. "El seu cas és només la punta de l’iceberg", ha dit el doctor local, Imran Akbar, a The Guardian. "Maleeixo el metge que va causar la infecció de tots aquests nens", ha expressat la mare de la nena, Nisar Ahmed. Els pares de la menor també acusen el deficient sistema de salut del país: "Les condicions sanitàries aquí són patètiques".

Mentre la investigació segueix en curs, la indignació i incertesa de les famílies pakistaneses augmenta, com ho fan els nous casos d’infectats. "Estem indefensos. Tinc altres fills i temo que puguin contreure la malaltia", ha dit a l’agència de notícies AFP una mare la filla de la qual recentment va donar positiu del virus. "Sisplau, enviï uns quants medicaments per als nostres nens perquè puguin curar-se. Si no, tots els nostres fills moriran, ¿oi?", reclama la mare. 

600.000 falsos metges

Fehmida Khan, assessora de recolzament la comunitat del programa d’ Onusida per al Pakistan i l’Afganistan, ha explicat que "a causa dels centenars de diagnòstics des de l’abril, és impossible culpar un sol individu, sinó que també poden estar-hi implicats altres doctors curanderos", diu Khan. "Segons dades governamentals, uns 600.000 falsos metges estan actius i s’estima que 270.000 exerceixen a la província de Sind", declara l’agència Onusida. 

Notícies relacionades

A més, fins i tot si el personal mèdic rebutja les agulles, encara hi ha riscos, ja que "durant la investigació, també vam descobrir persones que reenvasaven xeringues utilitzades i les venien a metges", diu Minhaj Kidwai, director de la Comissió d’Atenció Mèdica de Sind, un grup independent finançat pel Govern d’Islamabad que creu que el brot és el resultat de "xeringues contaminades que es reutilitzaven per a injeccions en nens i transfusions de sang no examinades". 

ElPakistan, el sisè país més habitat del món –amb una població de 207 milions–,  té uns 150.000 infectats amb el VIH, dels quals 3.500  són menors de 14 anys, d’acord amb dades de l’ONU del 2017, que aclareix que l’últim any s’havien infectat 20.000 persones, el nombre més alt des que van començar a comptabilitzar els casos el 1990.