CRISI DE GOVERN A VIENA

El canceller austríac s'enfronta a una moció de censura que podria fer-lo fora del poder

El Parlament fixa el 27 de maig com a data per a la votació contra Kurz

Els socialdemòcrates i els ultres de l'FPÖ, exaliats del canceller, no descarten recolzar la moció

zentauroepp48259587 epa6390  viena  austria   21 05 2019   el canciller austriac190521132637

zentauroepp48259587 epa6390 viena austria 21 05 2019 el canciller austriac190521132637 / CHRISTIAN BRUNA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Parlament austríac, Wolfgang Sobotka, ha fixatel dilluns 27 de maig com a data per a la votació d’una moció de censura presentada perl’oposició  contra el canceller Sebastian Kurz enmig de la crisi política al país.

Aquest dilluns, el canceller austríac va anunciar la destitució del ministre de l’InteriorHerbert Kickl, trencant així la seva aliança ambl’extrema dreta.L’antiinmigració  Partit per la Llibertatva complir l’amenaça de retirar tots el seu membres de l’Executiu en funcions després del cessament de Kickl, principal ideòleg de l’FPÖ. Des del col·lapse de la coalició d’extrema dreta per un vídeo comprometedor per al líder nacionalista Heinz-Christian Strache, la crisi política s’està intensificant a Àustria i ara amenaça el canceller Kurz, de 32 anys. 

El líder del Parlament, Sobotka, que pertany al partit conservador ÖVP, com Kurz, ha declarat que és preferible "per a una discussió calmada i objectiva" que la moció de censura tingui lloc després de les eleccions europees de diumenge.

Possible nou govern fins al setembre

Notícies relacionades

"Estic força segur que tindrà èxit i que aconseguiré assegurar que Kurz ja no sigui canceller dimarts", ha declarat el legislador Peter Pilz, fundador del petit partit ambientalista Jetzt, que ha siguit qui ha presentat la moció de censura. Per la seva banda, els socialdemòcrates i l’FPÖ no han descartat votar la moció, cosa que els permetria constituir una majoria per enderrocar el cap del Govern –després de 18 mesos en el poder– abans de les eleccions legislatives que se celebraran al setembre. 

Aquestes eleccions legislatives van ser convocades pel canceller després de l’emissió d’extractes d’un vídeo en el qual el cap de l’FPÖStrache, apareixia negociant amb la presumpta neta d’un oligarca rus pròxim a Vladímir Putin la concessió de favors polítics a canvi de donacions milionàries al seu partit. El vídeo va ser gravat a Eivissa durant l’estiu del 2017, però es va publicar divendres passat i es desconeix qui va fer el muntatge perquè Strache caigués a la trampa.

Temes:

Àustria Viena