DOS ANYS DE PREPARACIÓ

Els palestins descriuen com un "xantatge" el pla de Trump per al Pròxim Orient

La Casa Blanca organitzarà a finals de juny una conferència a Bahrain per obtenir inversions per als palestins

El fòrum econòmic és el primer pas del pla que ha preparat Jared Kushner

zentauroepp48159398 palestinian demonstrators run for cover from tear gas canist190520190115

zentauroepp48159398 palestinian demonstrators run for cover from tear gas canist190520190115 / MOHAMMED SALEM

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Mai hi va haver tan poques expectatives davant de la presentació d’un pla nord-americà per solucionar el conflicte entre palestins i israelians. Fa dos anys que el pla s’està cuinant i finalment està llest per presentar-se en societat. La Casa Blanca es disposa a revelar els contorns inicials de la seva iniciativa durant una conferència econòmica que se celebrarà a Bahrain a finals de juny, un fòrum concebut perquè els seus aliats en el món àrab, Europa i Àsia desempolseguin el talonari per invertir en els Territoris Ocupats Palestins. La idea ha sigut descrita com un intent de forçar els palestins a fer concessions a canvi de diners i ja ha sigut rebutjada des de Ramal·lah. El primer ministre palestí ha afirmat que no cediran "davant del xantatge i l’extorsió".

"El tracte del segle", com l’ha descrit el president Donald Trump, ha sigut preparat pel seu gendre, Jared Kushner, i el que va ser cap del seu equip d’advocats, Jason Greenblatt, avui enviat especial al Pròxim Orient. Sense cap experiència diplomàtica abans d’aterrar a la Casa Blanca, tots dos són jueus ortodoxos i amics íntims del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. El segon va arribar a estudiar fins i tot en una ieixivà delsassentaments  als anys 80. "Aquest taller de treball és una oportunitat crucial perquè governs, societat civil i líders empresarials comparteixin idees, discuteixin estratègies i obtinguin recolzaments per a potencials inversions econòmiques que facin possible un acord de pau", ha dit la Casa Blanca en un comunicat que explica els objectius de la conferència del 25-26 de juny.

Notícies relacionades

Durant el fòrum no s’abordaran els grans esculls del conflicte. Ni el futur dels assentaments ni les fronteres ni l’estatus de Jerusalem o els refugiats. De fet, res indica que la 'solució' que busca la Casa Blanca contempli la creació d’un estat palestí viable, el desenllaç pel qual ha apostat la comunitat internacional en les últimes dècades. Trump ha posat en dubte que sigui la millor opció, mentre abraçava totes les actituds de la dreta radical israeliana, amb Netanyahu al capdavant, que va prometre annexionar-se la Cisjordània palestina a la recent campanya electoral. Trump ha reconegut la capitalitat israeliana de Jerusalem,l’annexió del Golan sirià i ha tallat tots els ajuts als palestins, tant els directes com els indirectes a través de l’ONU.

Engrunes

Els centenars de milions de dòlars que Washington enviava anualment a Ramal·lah pretén reemplaçar-los amb engrunes finançades per àrabs i europeus. Segons la premsa nord-americana, la conferència de Bahrain només aspira a recaptar uns 70 milions de dòlars. "Qualsevol solució al conflicte a Palestina ha de ser política i basar-se en el final de l’ocupació", ha dit el primer ministre palestí, Mohammed Shtayyeh. "La crisi econòmica actual es deriva de la guerra financera llançada contra nosaltres. No sucumbirem al xantatge i l’extorsió ni vendrem els nostres drets nacionals a canvi de diners", ha afegit el palestí.