ATEMPTAT AL PRÒXIM ORIENT

Almenys 12 ferits en l'explosió d'un bus de turistes a Egipte

Un artefacte rudimentari que contenia claus i metall ha sigut fet detonar a distància en el perímetre del Gran Museu Egipci

zentauroepp48232266 a damaged bus is seen at the site of a blast near a new muse190519155907

zentauroepp48232266 a damaged bus is seen at the site of a blast near a new muse190519155907 / AHMED FAHMY

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

Una explosió contra un autobús turístic ha deixat ferides almenys a 12 persones aquest diumenge, majoritàriament turistes sud-africans, prop d’un nou museu que s’està construint a prop de les piràmides de Gizeh a Egipte, segons fonts de seguretat.

L’autobús transportava 25 turistes sud-africans des de l’aeroport fins a l’àrea de les piràmides i quatre egipcis en un automòbil pròxim també han patit ferides per vidres trencats. Fonts de seguretat i judicials han explicat que un dispositiu rudimentari que contenia claus i peces de metall havia sigut fet detonar a distància en el perímetre del Gran Museu Egipci, no lluny del lloc d’una explosió en un camí que va afectar un altre autobús turístic al desembre.

Verificació

Les fotos publicades a les xarxes socials mostren un autobús amb algunes de les seves finestres trencades i runa a la carretera.  Un testimoni ha explicat a Reuters que va escoltar una "explosió molt forta" mentre estava assegut. El Ministeri de Relacions Exteriors de Sud-àfrica ha exposat que el personal de la seva ambaixada a Egipte estava visitant hospitals per verificar les lesions reportades.

El museu obrirà les seves portes el pròxim any com la nova llar d’algunes de les principals antiguitats del país en un lloc contigu a les famoses piràmides de Gizeh. És part d’un esforç per impulsar el turisme, una font clau d’ingressos estrangers per a Egipte. No s’han registrat danys al museu per l’explosió, ocorreguda a 50 metres de la seva tanca exterior i a més de 400 metres de l’edifici del museu, segons ha explicat el Ministeri d’Antiguitats en un comunicat.

També es desconeix l’autoria de l’atemptat. Un artefacte va explotar just quan l’autobús creuava la tanca per entrar al recinte del museu. El Gran Museu Egipci, que preveu convertir-se en el museu arqueològic més gran del món, està actualment en construcció i no s’obrirà al públic fins al 2020. 

Atac al turisme

Notícies relacionades

Aquest és el segon atac de les mateixes característiques en cinc mesos. L’atemptat ha passat al mateix lloc i és molt semblant al que el passat 28 de desembre va costar la vida a tres turistes vietnamites i un guia, a l’explotar una bomba casolana col·locada al pas de l’autobús en què viatjaven. 

La indústria del turisme és clau en un país com Egipte. Després de la Primavera Àrab el 2011 i l’atac a un avió rus amb passatgers el 2015 que va deixar més de 200 víctimes mortals, a aquest sector li està costant molt recuperar-se. En els últims atacs terroristes al país, el focus són les minories cristianes i els turistes.