ELECCIONS PARLAMENTÀRIES

La CNA de Sud-àfrica celebra als carrers la seva victòria electoral

El partit de Mandela registra el seu pitjor acompliment en una votació parlamentària però li val a Ramaphosa per mantenir-se en el poder

zentauroepp48123788 african national congress  anc  supporters dance as they wai190512205814

zentauroepp48123788 african national congress anc supporters dance as they wai190512205814 / WIKUS DE WET

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Milers de seguidors del Congrés Nacional Africà (CNA) de Sud-àfricahan sortit als carrers de Johannesburg per celebrar la victòria en les eleccions d’aquesta setmana malgrat les baixes xifres de participació. El partit de Nelson Mandela va obtenir el 57,5% dels vots parlamentaris57,5% dels vots parlamentaris en el pitjor acompliment de la formació en una votació parlamentària des del final del govern de la minoria blanca el 19941994

El president Cyril Ramaphosa va aconseguir revalidar el seu mandat i es manté en el poder en vuit de les nou províncies que integren el país en la primera prova de recolzaments per a l’actual mandatari, que va assumir el poder el febrer del 2018. Malgrat els seus mals resultats, aquesta cita electoral ha suposat una millora en la seva popularitat expressada en les eleccions del govern local el 2016. 

Per als simpatitzants de Ramaphosa, aquesta victòria suposa un recolzament a la seva agenda anticorrupció després de reemplaçar l’expresident Jacob Zuma, molt marcat per escàndols polítics i econòmics. "Ramaphosa ha fet el correcte a l’atacar la corrupció. Ens va ajudar a guanyar les eleccions", va dir Tlaleng Radebe, de 45 anys, membre del CNA al municipi de Soweto, als afores de Johannesburg. Un altre simpatitzant de la formació, Themba Shabalala, de 39 anys, va afirmar que li agradaria veure l’actual president, que va ser un líder sindical convertit en magnat dels negocis, deslliurar el país del "flagell de l’atur". Actualment, el 27% dels sud-africans no tenen feina. 

Més creixement

La multitud vesteix els colors negre, verd i daurat, els que corresponen al partit de Mandela, mentre esperen fora de la seu de la festa, la Casa Luthuli, amenitzada amb música abans de la intervenció de Ramaphosa i altres representants del CNA. "Aquests comicis van ser una de les eleccions més decisives per a nosaltres. Hem après les nostres lliçons, hem escoltat la gent de Sud-àfrica", va agrair el president, de 66 anys.

"Ens assegurarem d’injectar el creixement en la nostra economia, convidarem els inversors a venir i invertir, ens assegurarem de donar als joves del nostre país grans oportunitats", va afegir l’empresari. El primer mandat de Ramaphosa hauria de començar a finals d’aquest mes, després de ser nomenat pels legisladors del CNA al nou Parlament. 

Regeneració

Ramaphosa encarna la regeneració d’un partit ja històric. L’exlíder sindical va reemplaçar Zuma com a líder del CNA el desembre del 2017 després d’una dècada en què la imatge de la formació es va veure entelada per escàndols de corrupció i el feble creixement econòmic. Va conquistar el seu càrrec de cap d’Estat després de persuadir els alts funcionaris del seu partit per pressionar Zuma a dimitir. 

Notícies relacionades

Després d’aquesta cita, l’important és aconseguir governar. D’una banda, alguns analistes creuen que el resultat dels comicis d’aquesta setmana deixarà Ramaphosa sense municions per combatre els rivals del partit que s’oposen a les seves reformes per enfrontar-se amb la corrupció i estimular l’economia. D’altra banda, en canvi, d’altres consideren que va fer bé a guanyar una important majoria a la província de Gauteng, el centre econòmic del país, on es troba Johannesburg i on el CNA estava sota pressió.

El president, conscient de la baixa participació en comparació amb altres comicis al voltant del 65%, va instar la població a emetre el seu vot en la pròxima ocasió. El partit de Mandela va aconseguir el seu millor resultat en les eleccions parlamentàries el 2004 amb l’expresident Thabo Mbeki, quan va guanyar més del 69% dels vots.