assetjament a la informació

Assassinada a trets una periodista a l'Afganistan

Mina Mangal treballava com a assistent a la cambra baixa del Parlament afganès

zentauroepp48118144 atad periodista afgana190512141808

zentauroepp48118144 atad periodista afgana190512141808 / JAWAD JALALI

1
Es llegeix en minuts

Una periodista i assistent a la cambra baixa del Parlament afganès, Mina Mangal, va ser assassinada a trets aquest dissabte a Kabul, han informat fonts oficials. Mangal, que va treballar durant anys com a presentadora i productora a diversos canals de televisions locals abans de passar a treballar a la Wolesi Jirga o Congrés, va ser assassinada “per un grup d’atacants” que no han sigut identificats cap a les 7.20, hora local (2.50 GMT), va dir en un comunicat el portaveu del Ministeri de l’Interior, Nasrat Rahimi.

“De moment no s’han produït detencions, tot i que la investigació ja ha començat”, va indicar la font. El portaveu de la Policia de Kabul, Ferdaws Faramarz, va indicar que les autoritats no han descartat cap opció, tot i que va aclarir que el pare de la víctima ha assenyalat una persona que podria estar implicada en l’assassinat, sense aportar més detalls.

La delegació de la Unió Europea a l’Afganistan va recórrer a la xarxa social Twitter per expressar la “commoció, tristesa i consternació” per la mort de Mangal. “La Unió Europea insta a una investigació ràpida i al processament dels autors”, va afegir la Delegació.

Un any perillós

El 2018 van morir 20 periodistes i treballadors de mitjans de comunicació i uns altres 20 van resultar ferits en incidents relacionats amb l’exercici de la seva professió, l’any més mortal per als professionals de la comunicació al país, segons dades de l’organització en recolzament a la llibertat de premsa a l’Afganistan NAI.

Notícies relacionades

El 30 d’abril, 10 periodistes van ser assassinats, nou d’ells en un atac suïcida a Kabul, mentre que el desè va ser assassinat per desconeguts a la província de Khost (sud-est), el mateix dia.

L’Afganistan és un dels països del món on és més perillós exercir com a periodista. La nació asiàtica ocupa el lloc 121 de 180 països a l’índex de llibertat de premsa de 2019 de l’organització Reporters Sense Fronteres (RSF), i des de començament d’any han sigut assassinats tres periodistes i un bloguer .

Temes:

Kabul