decisió militar

Els EUA reforcen amb míssils la seva força militar al Golf per la crisi amb l'Iran

El Pentàgon enviarà a la regió un barco de guerra amb vehicles amfibis i projectils Patriot

uss-arlington eeuu

uss-arlington eeuu

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els neoconservadors que van pilotar la política exterior de l’Administració Bush, mai van arribar a consumar els seus plans per bombardejar l’Iran, però amb Donald Trump en el poder estan tenint una segona oportunitat. Liquidat el període de distensió de l’era Obama, Washington continua fent passos per provocar una confrontació amb el règim delsaiatol·làs. Després d’havertrencat l’acord nuclear de forma unilateral, reimposat les sancions i designat la Guàrdia Revolucionària iraniana com a grup terrorista, el Pentàgon està acumulant forces militars al Pròxim Orient. Aquest dissabte s’ha anunciat l’enviament a la regió del barco de guerra USS Arlington, proveït amb vehicles amfibis, avions caça i bateries de míssils Patriot. S’unirà al grup d’atac USS Abraham Lincoln, desplaçat recentment.

Els EUA afirmen que aquests últims moviments de forces navals són purament “defensius” i responen a l’“increment de la preparació iraniana per dur a terme operacions ofensives” contra els interessos nord-americans a la regió. Els seus militars no han especificat en què consistiria la renovada amenaça iraniana, tot i que la CNN especula que es podria tractar del desplegament de míssils de creuer i míssils balístics de curt abast en barcos iranians apostats al golf Pèrsic, per on transita una part significativa del petroli mundial. Fa uns dies, l’assessor de Seguretat Nacional, John Bolton, que ja va encapçalar la línia dura els anys de Bush, va enviar diverses advertències a Teheran.

Notícies relacionades

“Qualsevol atac sobre els interessos dels EUA o els seus aliats serà respost amb una força implacable”, va dir Bolton. “Els EUA no busquen la guerra amb el règim iranià, però estan totalment preparats per respondre a un atac”. L’enviament de forces navals al Golf ha anat acompanyat per l’arribada de caces bombarders B-52 amb capacitat nuclear a la base militar que el Pentàgon té a Qatar. Els Patriot estan dissenyats per destruir míssils de curt abast i de creuer.

Resta de subscriptors

L’Iran ha respost negant maniobres inusuals entre les seves forces i acusant els EUA d’haver-se embarcat en una “guerra psicològica”.La reimposició de les sancions ha enfonsat el valor del rial respecte al dòlar i ha disparat la inflació, cosa que ha sumitl’economia iraniana en una nova crisi. Fa uns dies el Govern deHassan Rohaní va anunciar que suspèn alguns dels compromisos adquirits en l’acord nuclear del 2015 i que, fins ara, havia complert escrupolosament. L’envit busca pressionar la resta de subscriptors de l’acord (França, Regne Unit, Rússia, Xina i Alemanya) perquè trobin una fórmula que permeti a l’Iran continuar venent petroli i dur a terme transaccions econòmiques internacionals. Les dues capacitats estan en dubte per la pressió que els EUA estan exercint sobre els seus aliats europeus perquè tallin les relacions amb Teheran i s’ajustin al seu programa de sancions.