llista d'aspitantes

Un partit satíric alemany presenta candidats amb noms nazis en les europees

La formació Die Partei inclou en les seves llistes ciutadans amb cognoms com Goebbels, Goering o Eichmann com a forma de provocar l'extrema dreta

zentauroepp7213656 martin sonneborn  co publisher of german satirical magazine 190509114623

zentauroepp7213656 martin sonneborn co publisher of german satirical magazine 190509114623 / TOBIAS SCHWARZ

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Goebbels, Goering, Eichmann, Bormann o Speer també participaran en les eleccions europees del pròxim 26 de maig. No són els membres de la cúpula nazi ressuscitats sinó ciutadans alemanys que comparteixen cognoms amb ells i que han sigut seleccionats pelpartit satíric Die Partei per formar part de les seves llistes.

Tot i que aquest gest podria ser entès com una crítica irònica a la normalització de les posicions més radicals a Alemanya la formació encapçalada per l’humorista Martin Sonneborn ha remarcat que vol posar el dit a la nafra. Amb la seva nova‘performance’busquen clarament provocar els votants “confusos i dements” de partits conservadors com eld’Angela Merkel  i desorientar els simpatitzants de la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD).

D’aquesta manera, el país veurà com el cognom del cap de la propaganda nazi o del responsable de l’assassinat de milions de jueus estarà a les paperetes per als comicis europeus. “Hem deixat Claus von Stauffenberg fora de la llista perquè és considerat un traïdor per sectors de l’AfD”, va dir fent broma Sonneborn, amb referència al capità de l’exèrcit nazi que va conspirar per assassinarAdolf Hitler el 1944.

Crítiques i indignació

Fa anys que es debat com encarar les propostes i jocs provocatius dels partits satírics, un tema que encara divideix i confon molts electors. Al bipartidisme alemany aquestes bromes no semblen agradar-li gens. Així, la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de Merkelels seus socis bavaresos (CSU) i els socialdemòcrates (SPD), tots membres del Govern actual, han intentat sense èxit modificar la llei europea per establir entre el 2% i el 5% el mínim de vots per obtenir representació a l’Eurocambra. Això podria donar-se per als comicis del 2024.

Com era d’esperar, aquesta nova provocació deDie Parteiha causat indignació i malestar entre partits polítics i grups jueus d’Alemanya. “Les eleccions no són divertides, sinó un dret”, ha lamentat Karin Prien, portaveu del Fòrum Jueu de la CDU. “Afirmar que es vol lluitar contra els populistes de dreta d’aquesta manera és ingenu, mentider o, almenys, poc intel·ligent”.

Primer eurodiputat

Notícies relacionades

Sonneborn és periodista i politòleg de formació i entre el 2000 i 2005 va ser el màxim responsable de la revista satírica ‘Titanic’, una cosa així com el ‘Jueves’ alemany. Per sorpresa, l’any 2014 Die Partei va obtenir fins a 174.804 vots i Sonneborn es va convertir així en el seu primer eurodiputat. La seva pràctica d’alternar sís i nos en les votacions, que justifica per la seva falta d’influència en el debat, és vista pels seus col·legues com una cosa irresponsable. No obstant, el 2017 el seu vot va contribuir a l’aprovació d’una mesura per reforçar la privacitat de les dades a Internet. El número dos de la llista serà l’artista de cabaret de 32 anys Nico Semsrott

Les últimes enquestes donen a la seva formació un 2% dels vots que podrien servir-li per renovar el seu escó i mantenir la ironia més descarnada al Parlament Europeu.