FABRICACIÓ DE PECES PER A MARQUES OCCIDENTALS
Les empleades tèxtils cobren 26 dòlars al mes a Etiòpia
Les treballadores, majoritàriament dones joves, tenen el pitjor salari d'aquesta indústria a escala global
zentauroepp22558452 fabrica bangladesh190507134431 /
Les treballadores tèxtils d’Etiòpia, la majoria dones procedents de zones rurals i que de mitjana guanyen uns 26 dòlars al mes, són les pitjor pagades en aquesta indústria a escala global, per sota de les de Birmània i Bangladesh, segons revela un nou estudi de la Universitat de Nova York.
"L’entusiasme del Govern etíop per atreure inversió estrangera el va portar a promoure el salari base més baix de qualsevol país productor de peces de vestir, ara equivalent a 26 dòlars al mes", afirmen els investigadors del Centre d’Empreses i Drets Humans de l’Escola de Negocis Stern, de la Universitat de Nova York.
Accedir a una vivenda digna, menjar o transport és impossible per a aquestes dones joves, procedents de famílies camperoles pobres, a causa del sou tan precari que obtenen elaborant peces per a marques occidentals molt conegudes.
Estafades
Algunes de les empleades se senten enganyades pels reclutadors, ja que durant les entrevistes no els van informar la quantia que rebrien per la seva feina. "Vaig pensar que el salari seria molt més alt, no em van dir la veritat", relata una treballadora, que malgrat les precàries condicions va decidir quedar-se treballant a la fàbrica.
L’augment de salaris a l’Àsia ha contribuït que les marques occidentals es mostrin interessades a fabricar a l’Àfrica, assenyala l’estudi. En comparació, els treballadors tèxtils xinesos guanyen de mitjana uns 340 dòlars mensuals; els d’Indonèsia, 280; i els de Bangladesh, 95; entre altres països analitzats, com Turquia (340) i Cambodja (182).
Treballen per a marques occidentals
L’informe, titulat 'Fet a Etiòpia: desafiaments a la nova frontera de la indústria de la confecció', es basa en una visita realitzada aquest any a l’emblemàtic Parc Industrial d’Awasa, localitzat a 225 quilòmetres al sud de la capital Addis Abeba, i orgull de les autoritats etíops des que va ser inaugurat el juny del 2017. Hi treballen unes 25.000 persones que fabriquen peces per a algunes de les marques més conegudes del món.
"Amb una capacitació relativament petita, els empleats inquiets han protestat deixant de treballar o renunciant alhora. La productivitat a les fàbriques d’Awasa sol ser baixa, mentre que la desil·lusió i la deserció dels treballadors és alta", indica el text.
Notícies relacionadesPer això, els investigadors animen el Govern etíop, liderat des d’abril del 2018 pel reformista primer ministre Abiy Ahmed, que implementi un pla econòmic a llarg termini que enforteixi la indústria tèxtil del seu país, amb un salari suficient que garanteixi unes condicions de vida dignes.
Etiòpia, on el 60% de la seva població, de més de 105 milions de persones, té menys de 25 anys, la taxa d’atur entre les dones etíops és del 50%. "Idealment, Etiòpia elaboraria un pla a llarg termini per demandar no només un augment de la quantitat d’inversió i llocs de treball, sinó també millorar la qualitat del treball [...] i transferir coneixements i habilitats als empleats etíops", conclou l’estudi.
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
-
Ofert per
- Reestructuració bancària Espanya pagarà demà 4.575 milions del rescat europeu a la banca del 2012
- Sánchez demana renunciar a fons de la UE per reconstruir València
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Massa Liverpool a Girona
- Mbappé, Vinícius i Bellingham validen l’envit d’Ancelotti
- El trasllat dels bombers de l’Eixample perd suports
- BCN encarrila el veto urbanístic al lloguer de temporada