Els EUA ofereixen incentius als alts càrrecs que abandonin Maduro

El vicepresident Mike Pence assegura també que els magistrats del Suprem hauran de retre comptes

zentauroepp48059412 vice president mike pence speaks at the 49th washington conf190507231630

zentauroepp48059412 vice president mike pence speaks at the 49th washington conf190507231630 / Patrick Semansky

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Una setmana després que fracassés l’últim intent del’oposició veneçolana per apartar del poderNicolás Maduro, els Estats Units han posat sobre la taula nous incentius i amenaces per promoure les desercions al si del chavisme.

El vicepresident Mike Pence ha anunciat que el seu paísrevocarà les sancions alsalts càrrecs i militars veneçolans que abandonin Maduro per "defensar l’Estat de dret". Aquesta mesura de gràcia ja s’ha aplicat amb el general Manuel Figuera, que va ser cap dels serveis secrets fins la setmana passadaserveis secrets, quan va desertar per donar suport al govern paral·lel de Juan Guaidó, reconegut pel mig centenar de països. Washington ha sancionat fins ara 150 funcionaris i empreses públiques veneçolanes.

"Esperem que aquestes accions n’animin d’altres a seguir l’exemple de Figuera", ha dit Pence durant un discurs en el Consell de les Amèriques, que aquesta setmana celebra el seu 49è fòrum anual. La pastanaga ha anat acompanyada per la seva dosi de pal, en aquest cas dirigida cap als 25 magistrats del Tribunal Suprem veneçolà. El número dos de l’Administració Trump ha assenyalat que tots "hauran de retre comptes" si continuen recolzant la "dictadura", després d’acusar la cort d’haver-se convertit en "una eina política d’un règim que usurpa la democràcia, imputa presos polítics i promou l’autoritarisme". Pence no ha arribat a aclarir quines mesures estaria contemplant la seva Administració.

Aïllament de Maduro

Notícies relacionades

Del seu discurs no es desprèn cap novetat en l’estratègia nord-americana, centrada a aïllar diplomàticament el Govern de Maduro i asfixiar la ja malmesa economia veneçolana amb l’aplicació de sancions. La intervenció segueix, en qualsevol cas, flotant com a amenaça. "Tots aquells que oprimeixen la bona gent de Veneçuela han de saber que totes les opcions estan sobre la taula", ha dit el vicepresident durant un discurs en el qual han escassejat els aplaudiments. A la platea l’escoltaven diversos dirigents i diplomàtics llatinoamericans.

Pence ha anunciat també que el seu país enviarà el mes que ve al Carib i Llatinoamèrica el barco hospital USNS Comfort per respondre a la crisi veneçolana i prestar atenció mèdica als desplaçats que han fugit del país, més de tres milions, per refugiar-se als països veïns.