DESPRÉS DE DOS DIES DE VIOLÈNCIA

Acord d'alto el foc a Gaza

Almenys 27 persones han mort en la pitjor escalada de violència entre israelians i palestins des del 2014

afp 1g69je

afp 1g69je / ANAS BABA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe / Jerusalén

Després de dos dies d’escalada bèl·lica entre israelians i palestins que ha deixat almenys 27 morts, la calma ha tornat aquest dilluns a Gaza després que les dues parts anunciessin de matinada un acord d’alto el foc.

"Des de les set del matí (06.00 hores a Espanya), totes les restriccions de protecció al front interior seran aixecades", ha informat l’Exèrcit d’Israel en un breu comunicat, enviat després d’informacions en mitjans locals que les parts havien acordat una treva amb la mediació d’Egipte, Qatar i l’ONU. Fonts oficials palestines a Gaza van informar ahir a la nit que l’alto el foc entraria en vigor a les 4.30 hora local (03.30 a Espanya), i des d’aquella hora no es va tornar a produir cap llançament de coets de les milícies cap a territori israelià.

Les últimes alarmes antiaèries es van activar a les localitats adjacents a la Franja entorn de les 02.30 hora local (01.30 a Espanya), ha informat l’Exèrcit hebreu, que ha explicat que durant la matinada va atacar 30 objectius militars de Hamàs i la Gihad Islàmica, incloses plataformes de llançament de coets, un centre d’operacions militar, magatzems d’armes i centres d’entrenament.

Condicions de Hamàs

L’excap de l’Estat Major israelià i ara diputat Benny Gantz ja ha criticat l’alto el foc: considera que suposa "una nova rendició al xantatge de Hamàs i les organitzacions terroristes" i ha mostrat la seva esperança en què "si es renova la violència, la resposta serà severa", informa el diari 'Haaretz'.

Segons mitjans palestins, Hamàs ha exigit que per a aquesta nova treva s’implementin els termes establerts en l’acordada després de l’última onada de violència a finals de març, incloent la millora de les condicions a la Franja, l’expansió de l’àrea de pesca a les costes de l’enclavament i l’autorització per part d’Israel de l’entrada mensual de diners enviats per Qatar i de diferents béns i ajuda humanitària.

Notícies relacionades

Des del matí de dissabte les milícies palestines a Gaza van llançar 690 coets contra Israel (240 d’aquests, interceptats pel sistema antimíssils Cúpula de Ferro), als quals aquest va respondre amb més de 350 atacs a posicions militars, convertint-se així en l’escalada de violència més important des de la guerra del 2014. En els dos últims dies, han mort en aquesta espiral de violència quatre civils israelians i 23 palestins, dels quals almenys 12 eren milicians, dos eren dones embarassades i dos més, menors.

Israel nega que la mort d’una de les dones i un menor fos provocada pels seus bombardejos i assegura que es va deure a un coet de les milícies que va caure dins de l’enclavament palestí.