VEUS DES D'ISRAEL

«Volem que el govern resolgui això de Gaza al preu que sigui»

Veïns de localitats israelianes properes a la franja demanen mà dura a Netanyahu per acabar amb el llançament de coets

zentauroepp48020309 a man stands among debris in the yard of a  building that wa190505205701

zentauroepp48020309 a man stands among debris in the yard of a building that wa190505205701 / JACK GUEZ

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

“Avui ha caigut un coet molt a prop meu. Un home ha mort i un altre ha resultat ferit, i just ara n’acabo de veure un a l’aire. Des d’ahir no paren de sonar les sirenes d’alerta. Estem gairebé tot el dia ficats al refugi”, explica a aquest diari Yonatan Golan, portaveu del Consell Regional de Hof Ashkelon, que agrupa diverses poblacions israelianes properes a Gaza.

Golan, de 45 anys, viu al petit quibuts de Nitzanimquibuts , pròxim a la franja amb la seva dona i els seus cinc fills, que aquest diumenge no han tingut classe perquè les escoles estan tancades al sud d’Israel.

“Quan sona l’alarma tenim 45 segons per arribar al refugi i posar-nos fora de perill. Estem farts, aquesta situació es repeteix periòdicament, volem que s’acabi, que el govern la resolgui al preu que sigui. Si és necessari un atac més ampli a Gaza, que ho faci”, afirma amb contundència.

“Jo vivia a Gaza, a Gush Katif [antiga colònia israeliana a la franja], i el meu govern em va dir que me n’havia d’anar d’allà i que a canvi, tindríem pau. Però em van treure de casa meva, ens vam retirar de Gaza el 2005 i la pau no ha arribat”, lamenta Golan amb ressentiment cap als líders israelians.

Escalada bèl·lica 

En menys de 48 hores, els coets llançats per milicians palestins sobre Israel han matat tres israelians. El primer ha sigut Moshe Agadi, de 58 anys, que va morir per les ferides que li va causar un coet que va caure al costat de casa seva, a Ashkelon. En aquesta localitat també va perdre la vida un jove de 22 anys que treballava en una fàbrica que va rebre l’impacte d’un altre projectil. La tercera víctima és un home de 60 anys que viatjava amb cotxe i va rebre l’impacte d’un míssil antitanc quan es trobava a l’altura del quibuts Yad Mordechai, a 10 quilòmetres d’Ashkelon.

L’Hospital Barzilai, a prop d’Ashkelon, ha informat que ha rebut tres ferits greus, tres de moderats i 60 de lleus i, a més, ha tractat 62 persones per atacs d’ansietat.

Un home resant davant la tomba de Moshe Agadi en el seu funeral a Ashkelon, al sud d’Israel. / ABIR SULTAN (EFE) 

Israel en alerta

Notícies relacionades

Diverses poblacions israelianes que es troben a distàncies àmplies de Gaza, com Netanya, que està a uns 95 quilòmetres, han començat a obrir refugis públics per por que el radi dels coets llançats des de Gaza s’ampliï.

El març passat, dos coets disparats des de Gaza van arribar a Tel Aviv, a gairebé 70 quilòmetres, però van caure en zones despoblades. En aquesta ciutat continuen els preparatius per al Festival d’Eurovisió com si no ocorregués res.