L'escalada bèl·lica a Gaza provoca una vintena de morts

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ordena seguir amb els bombardejos a gran escala, que han impactat gairebé en 300 objectius

Les milícies palestines disparen més de mig miler de projectils, dels quals 35 arriben a poblacions

fcasals48021066 palestinian mourners carry the shrouded body of saba abu ara190505124731

fcasals48021066 palestinian mourners carry the shrouded body of saba abu ara190505124731 / MAHMUD HAMS

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Gaza i el sud d’Israel han viscut en les últimes hores els moments més violents des de l’ofensiva israeliana del 2014 a la franja. Des d’ahir dissabte, els bombardejos israelians han matat almenys 16 palestins i els coets llançats per milicians palestins sobre Israel han acabat amb la vida de tres israelians.

El primer ministre d’Israel i titular de Defensa, Benjamin Netanyahu, ha donat instruccions aquest diumenge a l’Exèrcit per continuar amb els bombardejos a gran escala, que ja han arribat a gairebé 300 punts de Gaza, entre ells objectius dels grups palestins Hamàs Gihad Islàmica, com llançadores de coets, bases d’entrenament, llocs on suposadament fabricaven i emmagatzemaven armes, un túnel subterrani que comunicava Gaza amb Israel, segons l’Exèrcit israelià, i els quarters generals dels serveis de seguretat pública.

Les milícies palestines han disparat des de la franja almenys 600 projectils, segons el portaveu de l’Exèrcit israelià Ronen Manelis, que han afectat principalment les localitats del sud d’Israel més properes a Gaza, tot i que han arribat a la ciutat de Beer Sheva, a uns 40 quilòmetres de la franja. Dels coets llançats, 510 han arribat a territori israelià, la majoria han caigut en camp obert, 150 han sigut interceptats pel sistema de defensa Cúpula de Ferro i 35 han assolit poblacions.

Llançament d’un míssil des de Gaza / JACK GUEZ (AFP)

Reforç de tropes a la frontera

“He ordenat que continuïn els atacs massius contra objectius terroristes a Gaza i reforçar les tropes de blindats, artilleria i infanteria entorn de la franja”, ha declarat Netanyahu al començament de la reunió del Gabinet en funcions. El cap del Govern ha ordenat reforçar les tropes a la zona fronterera, on s’han traslladat tancs i blindats.

Fins ara, 16 palestins han mort a Gaza, entre ells, dues dones embarassades i la neboda d’una d’elles de 18 mesos, segons el Ministeri de Sanitat de Gaza. L’Exèrcit israelià ha negat que la jove i la nena haguessin mort en els bombardejos israelians i ha assegurat que, segons informacions d’espionatge, van morir per un coet o un explosiu de Hamàs. Però aquest grup palestí que controla Gaza des del 2007 ho ha desmentit.

Entre els palestins morts hi ha dos milicians de la Gihad Islàmica. També ha mort Ahmad Judari, que segons Israel, utilitzava la seva companyia de canvi de divises per transferir fons de l’Iran a milícies de Hamàs i la Gihad. L’aviació israeliana ha atacat directament el vehicle en què viatjava Judari i ha perpetrat així el primer assassinat “selectiu” –segons ho defineix l’Exèrcit israelià– des del 2014.

Instruccions de seguretat

Els coets de milicians palestins han matat tres persones a Israel: un home de 58 anys, a la ciutat d’Ashkelon, un altre que va resultar greument ferit per l’impacte d’un projectil en una fàbrica d’aquesta localitat i que va morir poc després, i un tercer que va rebre l’impacte d’un míssil mentre anava amb cotxe. Netanyahu ha demanat als residents d’Israel que segueixin les instruccions de seguretat, com ser a prop dels refugis antiaeris i ha assegurat estar treballant “per restaurar la pau i la seguretat als habitants del sud”.

Ciutadans israelians busquen refugi després de sonar les sirenes antiaèries. / RONEN ZVULUN (REUTERS)

L’ONU Egipte intervenen entre Israel i Hamàs per contenir aquesta escalada de violència que es produeix a les portes del mes de dejuni musulmà del Ramadà i a uns dies de la celebració del festival d’Eurovisió a Tel-Aviv. Els mediadors pretenen aconseguir que es reprengui l’acord de “calma per calma” a què es va arribar fa uns mesos entre Israel i Hamàs i les mesures del qual no han entrat encara en vigor. Entre les quals s’inclou un alleujament del bloqueig israelià de Gaza i el cessament de la inestabilitat a la frontera per part de les milícies.

Notícies relacionades

“Els EUA estan treballant amb Egipte i totes les parts per calmar la situació. Faig una crida a les parts a rebaixar la tensió i tornar als acords dels mesos passats. Els que busquen destruir-los seran responsables d’un conflicte que tindrà greus conseqüències per a tothom”, ha afirmat l’enviat de l’ONU a l’Orient Mitjà, Nikolai Mladenov.

L’onada de violència més intensa dels últims mesos a Gaza es va produir el novembre passat.