El rei Vajiralongkorn, una incògnita per a Tailàndia

zentauroepp48006446 run24  bangkok  thailand   04 05 2019   a royal household bu190504143502

zentauroepp48006446 run24 bangkok thailand 04 05 2019 a royal household bu190504143502 / ROYAL HOUSEHOLD BUREAU HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
AGENCIAS

El rei Maha Vajiralongkorn de Tailàndia s’ha coronat aquest dissabte amb pompa al Gran Palau Reial de Bangkok i consolida així l’inici d’una nova època al país després de la del seu pare, el venerat Bhumibol Adulyadej, mort el 2016. El monarca, de 66 anys, ha estat acompanyat per la seva dona, la reina Suthida, una antiga hostessa de vol amb qui es va casar i que va alçar al tron per sorpresa dimecrespassat, així com de membres de la família reial, el Govern i el Consell Privat del Rei.

Vajiralongkorn ha sigut purificat amb aigua sagradai ha rebut la corona daurada, de 7,3 quilos i amb forma d’espiral, en una cerimònia d’inspiració hindú i budista, reflex del sincretisme religiós a Tailàndia. “Protegirem, conservarem i continuarem el regne amb virtut i per al benefici i la felicitat eterna de tot el poble”, ha declarat el rei, utilitzant les mateixes paraules que va pronunciar el seu pare quan va ser coronat el 1950.

Casat i divorciat tres vegades

Casat i divorciat en tres ocasions, Vajiralongkorn, monarca imprevisible de personalitat desconcertant, té set fills de tres dones diferents. D’ells, quatre viuen als Estats Units i no formen part de la família reial. De la tercera dona, Srirasmi, es va divorciar el 2014 i l’any següent els pares i diversos germans d’ella van ser condemnats a entre dos anys i mig i cinc anys i mig de presó per lesa majestat.

Vajiralongkorn va ser proclamat monarca el desembre del 2016, després de passar tres mesos de dol per la mort del seu pare el 13 d’octubre d’aquell any, però no ha sigut coronat fins tres anys després per respectar el període de duel.  Bhumibol, rei durant set dècades, era considerat el pare de la nació i un guia per a la majoria dels tailandesos, que el veneraven amb un fervor gairebé religiós. Vajiralongkorn no ha heretat el carisma del seu progenitor i passa llargues temporades a l’estranger, principalment a Baviera. 

Tot i que la monarquia es considera per sobre de la política, la figura del rei anterior va ser decisiva en moments històrics i l’actual ha començat el regnat amb una junta militar que està previst que es dissolgui les pròximes setmanes, després de les formació d’un Parlament elegit a les urnes el març passat.

El debat entorn de la monarquia és un tema gairebé tabú a Tailàndia, on la llei de lesa majestat preveu penes d’entre 3 i 15 anys de presó per als qui critiquin la família reial. Maha Vajiralongkorn no va esperar a ser coronat per imprimir la seva empremta sobre els assumptes de la reialesa. En les últimes eleccions legislatives, es va oposar a la candidatura de la seva germana a primera ministra per un partit de l’oposició.

El 2017, va prendre el control directe de l’Oficina Pressupostària de la Corona, que gestiona les desenes de milers de milions de la família reial.

Actes fins dilluns

Notícies relacionades

Els actes de coronació s’allargaran fins dilluns amb un pressupost de 1.000 milions de bat ( 27,9 milions d’euros). Diumenge, el monarca presidirà una processó pujat a un palanquí que recorrerà uns 7 quilòmetres entorn del Gran Palau Reial, fent diverses parades a temples com Ratchabopidh i Bowonniwet.

Dilluns acaben els actes amb una audiència del rei, que saludarà els seus súbdits des d’un balcó del Gran Palau Reial i després es reunirà amb membres del cos diplomàtic. En les celebracions d’aquesta coronació participen membres del cos diplomàtic però no mandataris o representants de les cases reials estrangeres per decisió de les autoritats locals.