TENSIÓ A VENEÇUELA

Maduro anima les forces militars a mantenir-se unides

El president del país caribeny ha insistit en la importància de la cohesió i la lleialtat entre els membres de la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB)

zentauroepp48010608 venezuela s president nicolas maduro speaks to soldiers duri190504184954

zentauroepp48010608 venezuela s president nicolas maduro speaks to soldiers duri190504184954 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els encreuaments de paraules entre el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i el seu principal opositor, Juan Guaidó, busquen la fidelitat delsmilitars. El líder del país va fer una crida durant la seva visita a un centre d’entrenament militar perquè la Força Armada Nacional Bolivariana (FANB) estigui “més unida que mai”, després delfallit aixecament opositor de dimarts passat.

“No som un país feble ni desvalgut, som un país amb una poderosa Força Armada Nacional Bolivariana que ha d’estar cada vegada més unida, més cohesionada i més lleial que mai”, ha afirmat Maduro a Pao, a l’estat de Cojedes al centre del país caribeny. El president ha llançat dures paraules contra el recolzament dels Estats Units a Guaidó. Acompanyat pel ministre de Defensa, Vladimir Padrino, i alts caps militars, ha insistit en la necessitat d’aquesta unió ja que “hi ha un imperi nord-americà que pretén governar tota Amèrica”.

Les declaracions de Maduro s’emmarquen en un context d’elevada tensió a Veneçuela després que el cap del Parlament, Juan Guaidó, que ha sigut reconegut com a president interí del país des del passat 23 de gener, liderés el fallit aixecament militar a la capital, Caracasfallit aixecament militar. També durant aquest dissabte, ha fet una crida als seus seguidors perquè es dirigeixin a diverses casernes de la capital a demanar el recolzament dels militars a la seva força opositora per enderrocar al govern de Maduro

Davant aquestes repetides crides, el president chavista ha demanat als cadets de la base de Pao que estiguin atents “als ‘vendepatrias’, els traïdors i els quintacolumnistes” i els ha exigit que tinguin una lleialtat “activa”. Maduro ha recalcat que “un grapat de traïdors”, com qualifica la quarantena d’uniformats que van recolzar Guaidó, no poden acabar amb “la cohesió” de la FANB. 

Paper dels Estats Units

Notícies relacionades

Segons Maduro, la potència nord-americana “té una guerra de caràcter no convencional per debilitar” Veneçuela, així com “una conspiració amb molts diners per debilitar, dividir i destruir la FANB des de dintre”destruir la FANB des de dintre. Per això, va demanar a les autoritats de la base militar estar alertes i que estudiessin la doctrina que ell ha descrit com “Amèrica per als americans” i ha assegurat que les alternatives són “Monroe o Bolívar, ol’imperi ianqui o la Veneçuela chavista”. 

L’actual president del país caribeny ha criticat que els opositors hagin recorregut un “grup de traïdors i colpistes”. “Ja vam veure un grapat de traïdors a la plaça Altamira, van portar les metralladores i els fusells, van robar les metralladores i fusells per apuntar-los contra la Força Armada i el poble”, ha conclòs Maduro fent referència als militars que van participar en l’aixecament de dimarts.