Accions militars

Corea del Nord dispara projectils i endureix el seu missatge als EUA

Trump treu importància al llançament i es mostra confiat que hi haurà un acord per a la desnuclearització del país

El llançament va ser fet des de la península de Hodo, a 15 quilòmetres de la ciutat de Wonsan

zentauroepp48005660 pyongyang  korea  democratic people  s republic of   04 05 2190504131324

zentauroepp48005660 pyongyang korea democratic people s republic of 04 05 2190504131324 / YONHAP

3
Es llegeix en minuts
EFE

Corea del Nordva fer dissabte una nova prova d’armes que incrementa en un grau més la seva pressió perquè elsEUAmodifiquin la seva actitud en les negociacions sobredesnuclearització, les quals semblen cada vegada més compromeses pels gestos de Pyongyang.

Els caps de l’Estat Major sud-coreà van donar l’alerta informant primer del llançament d’un míssil, van rectificar després esmentant diversos míssils i finalment van modificar la seva avaluació estimant que es tracta de “projectils de curt abast”, cosa que en principi rebaixa la gravetat de l’assaig d’armes nord-coreà.

De fet, el president dels EUA,Donald Trump, va restar importància al llançament i va considerar que el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, “no farà res” que pugui impedir que Pyongyang desenvolupi el seu “gran potencial econòmic”. “A més, sap que estic del seu costat i no vol trencar la promesa que m’ha fet. ¡S’arribarà a un acord!”, va afegir en un apunt en el seu compte de Twitter sobre les negociacions per a la desnuclearització del país comunista.

El lloc elegit per a la prova, la península de Hodo (uns 15 quilòmetres al nord-est de la ciutat portuària oriental de Wonsan), no indicava en principi res de bo, ja que ha sigut escenari de20 proves(l’última el 3 de març del 2015) del míssil Hwasong-11, un projectil de curt abast d’inspiració soviètica.

No obstant, les Forces Armades sud-coreanes van esmenar la seva anàlisi inicial i van establir que Corea del Nord va disparar “entre les 9.06 i 9.27 hora local (0.06 i 0.27 GMT) projectils de curt abast en direcció nord-est des de la península de Hodo, al nord-est de Wonsan”.

Projectils a l’aigua

“Els projectils van volar entre 70 i 200 quilòmetres” sobre el mar del Japó (anomenat mar de l’Est a les dues Corees) ivan caure a l’aigua, segons va afegir el comunicat de l’Estat Major conjunt sud-coreà.

Ladiferència entre un projectil i un míssilés que el primer és qualsevol objecte disparat a l’aire i el segon és un projectil autopropulsat.

La importància resideix en el fet que disparar projectils de curt abast (se sospita que Pyongyang va disparar artilleria de coets) no viola les sancions de l’ONU imposades sobre el règim dels Kim per les seves proves nuclears i de míssils balístics, les quals sí que són sancionables segons les resolucions del Consell de Seguretat.

La titular d’Afers Exteriors sud-coreana, Kang Kyung-wha, i el seu homòleg nord-americà, Mike Pompeo, van parlar per telèfon respecte a la prova nord-coreana i van acordar “gestionar-lo amb prudència mentre prossegueixen les anàlisis addicionals”, segons un comunicat de la Cancelleria a Seül.

Seül demana posar fi a aquest tipus d’accions

Seül estima que l’acció nord-coreana “viola l’esperit de l’acord militar intercoreà” firmat el setembre passat “i apressa Pyongyang a posar fi a accions que activen la tensió” en el que suposen les paraules més dures del Govern sud-coreà envers el seu veí des que es va iniciar l’acostament al principis del 2018.

Més enllà de tecnicismes entorn de la prova armamentística, Pyongyang indica amb aquest últim gest una creixent impaciència envers l’estancament del diàleg sobre desnuclearització després de la fallida cimera de Hanoi de febrer entre el líder nord-coreà, Kim Jong-un i el president nord-americà, Donald Trump.

Corea del Nord advoca per un procés gradual de desnuclearització acompanyat de l’aixecament gradual de sancions, una cosa que la Casa Blanca, que aposta per un desarmament integral i immediat, considera inacceptable.

Prova a l’abril

A més d’activar una escalada retòrica i d’establir terminis (Kim ha dit que esperaria una nova proposta nord-americana fins a final d’any), el passat 18 d’abril Pyongyang va provar una arma tàctica.

Notícies relacionades

Igual com l’assaig d’aquest dissabte, la prova d’abril no va violar càstigs de l’ONU i no va posar fi a la moratòria nord-coreana quant a proves de míssils balístics i bombes atòmiques, una cosa que acontenta un Trump que es vanagloria d’haver aconseguit una cosa que els seus predecessors no van aconseguir. 

Amb l’assaig de dissabte, el missatge de Kim sembla clar: a falta de propostes més flexibles per part de Washington, el règim és un pas més a prop d’acabar amb aquesta moratòria que tan content té el president nord-americà.