"EXTREMADAMENT SEVER"

El cicló 'Fani', el més fort en els últims cinc anys, arriba a la costa oest de l'Índia

Més d'un milió de persones han sigut evacuades a la regió oriental índia com a mesura de prevenció

475e51ea-5469-4089-a3ec-b07b25c6f1ad-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Reuters

El cicló Fani, la tempesta més forta que ha castigat l’Índia des del 2014, ha tocat terra aquest divendres al matí a la costa de l’estat oriental d’Orissa acompanyat de vents de fins a 195km/h. Més d’un milió de persones han sigut evacuades a la costa oriental índia en els últims dies com a mesura de prevenció davant de l’arribada del cicló, qualificat d’"extremadament sever". 

Les pluges torrencials i els forts vents continuaran durant tot el divendres a la regió d’Orissa, segons ha informat el director general del Departament Meteorològic de l’Índia, K. J. Ramesh. "Després de tocar terra aquest matí, el cicló Fani va començar a debilitar-se i és probable que entri a Bangladesh dissabte a la nit", ha dit Ramesh, que ha afegit que cap altre cicló ha tingut una durada tan llarga a l’abril.

Segons les previsions meteorològiques, Fani continuarà movent-se terra endins cap al nord-est perdent força mentre continua el seu camí cap a Bangladesh. "Ahir prop d’1,1 milió de persones van anar evacuades de la zona on s’esperava que arribés el cicló", ha informat el comissionat especial del Servei de Socors del govern de l’estat costaner d’Orissa, Bishnupada Sethi.

Vents udolants amb ràfegues de fins a 200 quilòmetres per hora han enderrocat arbres i han debilitat el subministrament elèctric de la ciutat turística de Puri, els carrers de la qual estan totalment deserts. "El mal a Puri és extens, les línies telefòniques estan tallades", ha dit Sethi, referint-se a la zona on es troba el popular temple hindú de Jagannath, de gairebé 900 anys d’antiguitat, i que es trobava directament en el camí de la tempesta.

"És una situació de pànic"

Les autoritats locals han ordenat el tancament de l’aeroport  de l’estat de Bhubaneswar i les escoles d’Orissa. L’hospital més gran de la ciutat ha patit greus danys materials, però tots els pacients i el personal estan segurs. "Ha sigut un cicló massiu, nombroses cases s’han  inundat. És una situació de pànic", ha dit Anuradha Mohanty, resident de Bhubaneswar.

Més de 600 dones embarassades han sigut traslladades a llocs segurs, amb gairebé 500 ambulàncies en alerta i s’ha proporcionat suport d’energia a unes 242 institucions mèdiques. A més, les persones a càrrec dels refugis han repartit mantes entre els damnificats, mentre esperen per poder tornar a casa seva.

Al veí Bangladesh, les autoritats han començat a traslladar 500.000 persones de set districtes costaners, segons ha dit el primer ministre Naveen Patnaik a Twitter. La veïna Bengala Occidental també planejava tancar l’aeroport de Calcuta, la seva capital estatal, davant de l’arribada del cicló.

L’arribada del cicló Fani aquest dissabte a Bangladesh posa en risc també els milers de refugiats rohingyes que viuen en precàries i vulnerables condicions als camps de refugiats de la ciutat bengalí de Cox’s Bazan, després de fugir de les persecucions de l’Exèrcit birmà

Refineria operativa

Notícies relacionades

Per la seva part, Indian Oil Corporation Ltd., la principal refineria del país i que té la seva instal·lació més nova a la costa d’Orissa, continua operativa malgrat la tempesta. No obstant, s’ha advertit als seus 1.500 empleats que es quedin a l’interior, segons una portaveu de la companyia. El productor estatal més gran de petroli i gas de l’Índia ha apartat la gent de les seves plataformes davant la costa d’Andhra Pradesh com a mesura de precaució, però no s’han planejat tancar totalment. 

Malgrat que durant la temporada de ciclons els cultius de les regions costaneres de l’Índia i la veïna Bangladesh resulten greument danyats, els nous i millorats sistemes meteorològics ajuden a prevenir i mitigar les pèrdues materials i el nombre de víctimes. El 1999, un supercicló que va colpejar la costa d’Orissa durant 30 hores, va matar 10.000 persones. No obstant, el 2013, una evacuació massiva de gairebé un milió de persones va salvar milers de vides.