ADEU A UNA FIGURA HISTÒRICA

Akihito s'acomiada amb un missatge de pau

L'emperador sortint agraeix el recolzament del seu poble i reivindica la seva tasca al tron

Demà se celebrarà la cerimònia de coronació del príncep hereu, Naruhito

zentauroepp47956000 abdicacion akihito190430101845

zentauroepp47956000 abdicacion akihito190430101845 / STR

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

L’emperador Akihito s’ha acomiadat aquest dimarts del tron del Crisantem amb la senzillesa i les invocacions a la pau que sintetitzen les seves tres dècades de regnat. En el seu últim discurs al poble va enllaçar agraïments amb reivindicacions de la seva tasca i bons desitjos per a l’era que estrenarà el Japó demà amb el seu fill Naruhito. Van ser tot just 12 minuts que van descobrir l’home més que l’emperador i que va liquidar ajudant la seva dona a baixar del faristol i dirigint el seu beatífic somriure als 300 presents a la sala del Pi del Palau Imperial.

"Des que vaig ascendir al tron, fa 30 anys, he desenvolupat els meus deures com a emperador amb un profund sentit de confiança i respecte al poble, i em considero l’home més afortunat per l’oportunitat d’haver-ho fet", va dir en una al·locució televisada que va paralitzar el país. "Agraeixo sincerament al poble que m’acceptés i em recolzés en les meves funcions com a símbol de l’Estat. I, sincerament, desitjo també, junt amb l’emperadriu, que l’era Reiwa que comença demà sigui estable i fructífera. I prego amb tot el meu cor per la pau i la felicitat al Japó i la resta el món", va afegir.

f5122ba1-e875-4430-a63c-530fe38dedc8-hd-web / periodico

La mil·lenària monarquia japonesa afrontava aquest matí un acte sense protocol establert. L’abdicació és la primera de la història moderna en una institució que només contemplava el relleu per defunció fins que Akihito va reclamar la seva jubilació al·legant la seva declinant salut. Els camarlencs van traslladar els llegendaris símbols que legitimen el seu posseïdor com a emperador: l’espasa Kusanagi-no-Tsurugi i la joia Yasakani-no-Magatama, tancades en caixes per preservar el seu misteri. El mirall Yata-no-Kagami ni tan sols va sortir del santuari d’Ise. Diu la llegenda que van ser entregats per la deessa del Sol on neix la línia imperial de 2.600 anys.

Akihito havia visitat a primera hora del matí el santuari de palau per comunicar la seva retirada als déus cobert amb un ‘sakutai’, el vestit que els emperadors reservaven per a les ocasions més assenyalades entre els segles VIII i XII. Aquestes litúrgies no són un assumpte menor en un país feliçment sa i estalvi del virus de la globalització i que combina la tecnologia més sorprenent amb el reverencial respecte als seus ritus.

Agraïment d’Abe

El primer ministre, Shinzo Abe, va agrair a Akihito el seu servei al país recordant que ell i la seva dona van compartir "l’alegria i la pena" amb el poble i li van donar "coratge i esperança" després de les diverses desgràcies naturals que van assolar el Japó durant el seu regnat. No sempre els discursos de palau i govern s’han alineat, especialment en la forma en què el Japó ha d’assumir el seu passat imperialista.

L’era Hesei (‘Assolir la pau’) conclourà aquesta mitjanit i demà començarà l’era Reiwa (‘Pau afortunada’) del seu primogènit, Naruhito. La cerimònia també es preveu curta, amb un discurs de l’hereu i la recepció dels mitològics regals. Faltaran les dones, perquè el Govern ha insistit a protegir la tradició del tsunami del #metoo malgrat les crítiques. S’esperen les seves paraules per esbrinar les prioritats del seu regnat, però no es preveuen girs rotunds. Naruhito s’ha mostrat fidel als esforços paterns per dessacralitzar la monarquia hereditària més antiga del món. També s’ha casat amb una plebea i ha sigut el primer a educar-se en família, sense la cort d’educadors, tutors i mainaderes que ordenava la tradició.

Ganivets al pupitre d’Hisahito

Notícies relacionades

Tòquio ha extremat la seguretat després que fossin trobats dos ganivets al pupitre d’Hisahito, net de l’emperador. La policia ha detingut un home de 56 anys que va entrar a l’escola amb el rostre ocult i guants. La monarquia és recolzada majoritàriament per la societat japonesa, però grupuscles contraris han aprofitat els esdeveniments per fer-se sentir.

El modernitzador del tron mil·lenari ha rebut afectuosos missatges dels líders mundials. Des de la Xina s’ha recordat la seva contribució a normalitzar les seves relacions bilaterals i la seva fogosa lluita per la pau. L’abdicació d’Akihito coincideix amb les ordres de Tòquio de desplegar míssils per protegir les illes Senkaku/ Diaoyu que es disputen la Xina i el Japó.

Temes:

Japó