Trump anuncia que retirarà els EUA del tractat de l'ONU sobre el comerç d'armes

El president anuncia la mesura durant un discurs al fòrum anual del gran 'lobby' nord-americà de les armes

zentauroepp47909094 thm01  indianapolis  estados unidos   26 04 2019   el presid190426210239

zentauroepp47909094 thm01 indianapolis estados unidos 26 04 2019 el presid190426210239 / TANNEN MAURY

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump ha donat aquest divendres un altre cop contra el multilateralisme i la carcassa institucional creada per afrontar els grans problemes globals. El president dels Estats Units ha anunciat que revocarà l’adhesió del seu país al Tractat de Comerç d’Armes, adoptat per les Nacions Unides el 2013 i ratificat fins ara per un centenar de països.

El tractat va començar a gestar-se fa més d’una dècada per regular el comerç internacional d’armes, augmentar la seva transparència i prevenir la venda il·lícita a grups terroristes, criminals i països en conflicte subjectes a embargaments internacionals. El republicà ha airejat les seves intencions durant la convenció anual de l’Associació Nacional del Rifle (ANR), una organització que passa un moment delicat pels escàndols i el seu extremisme polític. 

“Mai entregarem la nostra sobirania a ningú. Mai permetrem que buròcrates estrangers trepitgin la llibertat de la nostra Segona Esmena”,va dir Trump durant el fòrum de l’ANR a Indianapolis mentre invocava l’esmena constitucional que empara el dret a portar armes.

Quan es va firmar el tractat, els seus negociadors es van cuidar molt que no interferís amb el comerç d’armes intern a cada país ni amb les lleis nacionals que regulen el dret a portar armes. Però Trump l’ha presentat com una altra intromissió ‘globalista’ en la sobirania nord-americana, el mateix argument que va utilitzar la seva Administració per sancionar els juristes del Tribunal Penal Internacional (TPI) que investigaven els presumptes crims nord-americans a l’Afganistan. El TPI va renunciar després a perseguir el cas. 

Ratificació al Senat

Davant del lideratge de l’ANR, que sempre s’ha oposat al tractat, Trump ha firmat un document per frenar el seu procés de ratificació al Senat, l’estadi final que havia de superar per formalitzar l’adhesió nord-americana iniciada per Barack Obama. "Espero que estigueu contents", ha dit als centenars d’afiliats del ‘lobby’, que han rebut la notícia amb el crit de "U. S.A".

 El dirigent republicà ja va suspendre al febrer el tractat firmat amb Rússia el 1991 per reduir l’arsenal d’armes nuclears i convencionals d’abast intermedi, una decisió que obre les portes per a la represa de la carrera atòmica. Abans havia renunciat al pacte nuclear amb l’Iran.

Notícies relacionades

Enarborant la seva filosofia nacionalista de l’‘Amèrica, primer’ i el seu menyspreu envers el multilateralisme també ha trencat amb altres institucions de l’ONU. Ha tret els EUA del Consell de Drets Humans i la UNESCO. "Aquesta retirada és un pas enrere en els escassos progressos que hem fet per prevenir el comerç il·lícit d’armes", ha dit el senador demòcrata, Bob Menéndez. El sorprenent anunci de Trump, del qual gairebé ningú semblava estar informat, és també regal més a la NRA, a la qual continua tornant el seu recolzament durant la campanya amb una defensa tancada de tots els seus postulats. 

L’organització de Wayne LaPierre, que s’ha convertit en un artefacte de propaganda política per a l’extrema dreta, no passa pels seus millors dies. Una recent investigació del ‘New Yorker’ afirma que alguns dels seus executius i contractistes s’han apropiat de milions de dòlars del pressupost de la NRA, que sostenen els seus cinc milions d’afiliats. Des de la matança a l’institut de Parkland (Florida) ha vist, al seu torn, com queien significativament les seves donacions i creixia el recolzament a les entitats que advoquen pel control d’armes.