Farage es dispara a les enquestes amb el seu Partit del Brexit

Els sondejos donen a la nova formació el triomf en les eleccions al Parlament Europeu

zentauroepp41557341 file  in this friday  june 24  2016 file photo  nigel farage180111205935

zentauroepp41557341 file in this friday june 24 2016 file photo nigel farage180111205935 / Matt Dunham

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Nigel Farage està de tornada, tot i que en realitat mai se n’ha anat. L’exlíder de l’UKIP  ha creat el Partit del Brexit, amb el qual es presenta a les pròximes eleccions al Parlament Europeu. El Regne Unit no hi hauria de participar i encara poden evitar-ho si abans del 23 de maig els diputats ratifiquen d’una vegada l’acord de sortida de la Unió Europea proposat per Theresa May.

Però res indica que això hagi de passar. Farage ataca de nou des de l’extrema dreta euroescèptica i sembla capaç de trastocar la política britànica, en un moment de màxima fragilitat dels partits tradicionals.

Triomf en els sondejos

Llançat tot just fa un parell de setmanes a la ciutat de Coventry, el Partit del Brexit puja com l’escuma en els sondejos. Les enquestes el donen guanyador en les europees, per davant de laboristes i conservadors. Farage espera atreure els vots de simpatitzants descontents en les dues formacions, davant de la impotència de Theresa May i les forces de l’oposició d’organitzar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

L’ambició de Farage, peó a la xarxa de la dreta radical internacional, va més lluny dels comicis del maig. "Aquest partit no només és aquí per lluitar en les eleccions europees. Aquest partit no només serveix per expressar la nostra indignació. El 23 de maig és el primer pas del Partit del Brexit. Canviarem la política per sempre", adverteix.

Farage assegura que la formació va rebre 750.000 lliures (870.000 euros) en 10 dies de les butxaques de petits contribuents en donacions de 500 lliures. Entre els seus 70 candidats a les eleccions hi ha de tot. Entre les quals, una antiga cantant d’òpera, Lucy Harris, que assegura haver sigut insultada en un transport públic, per portar una bossa en favor del ‘brexit’; Ann Widdecombe, una exdiputada conservadora jubilada fa gairebé una dècada, que ha participat en algun ‘reality’; Louis Stedman Bryce, un home de negocis gai i negre, que diu estar cansat que tots els partidaris del ‘brexit’ "siguin percebuts com a blancs, homòfobs i racistes". Al grup s’ha unit també Annunziata Rees-Mogg, germana del líder dels conservadors 'brexiters', Jacob Rees-Mogg.   

Peça de l’extrema dreta internacional

No seria la primera vegada que Farage triomfa en unes eleccions europees, si els sondejos es confirmen. El 2014, l’UKIP, el partit del qual llavors era líder, va ser el més votat al Regne Unit. Els antieuropeus van obtenir el 26,7% de vots, dos punts per sobre dels laboristes i tres per sobre dels conservadors. Aquell va ser un resultat contra tot pronòstic que va agafar per sorpresa la classe política i va fer que s’escampés el pànic.

El triomf de Farage va fer témer una fuga massiva de ‘tories’ euroescèptics a l’UKIP i va ser un dels factors decisius pel qual el llavors primer ministre, David Cameron, va prometre un referèndum sobre el ‘brexit’. La fuga de diputats no va tenir lloc, l’UKIP va quedar escombrat del mapa quan Farage va presentar la renúncia un any més tard, després de fracassar en el setè intent d’aconseguir un escó al Parlament de Westminster.

Aquella va ser una retirada estratègica i temporal.  Pocs mesos després va tornar al primer pla de la política com a líder de LeaveEU, durant la campanya del referèndum finançada pel milionari Arrons Banks. Aquests donatius estan sent investigats per l’Agència Nacional contra el Delicte (NCA). Se sospita que el presumpte magnat va poder injectar milions procedents de Rússia a la campanya a favor del ‘brexit’.

Una peça més de l’extrema dreta

Notícies relacionades

Farage ha treballat per al canal internacional de notícies en anglès del Kremlin, Russia Today. L’euroescèptic britànic és ara una peça a l’engranatge de l’extrema dreta mundial, en una xarxa de partits nacionalistes i populistes, fundada a Brussel·les amb el nom de The Movement, per Steven Banon,una peça a l’engranatge de l’extrema dreta mundial,Steven Banon, l’antic assessor polític de Donald Trump. Tant Banon com Farage han sigut convidats per l’extrema dreta alemanya, Alternativa per a Alemanya, per participar l’11 de  maig en una conferència a Berlín sobre els "mitjans de comunicació lliures".

Farage ja ha promès que la seva nova formació es presentarà a les pròximes eleccions generals per desbancar els diputats "que no han complert amb el ‘brexit’".  Aquesta amenaça angoixa els 'tories’, conscients de la frustració dels simpatitzants després de gairebé tres anys de caos. L’actual legislatura finalitza el 2022, però els comicis podrien celebrar-se fins i tot aquest any, donada la posició impossible de Theresa May.

Els competidors de Farage

Nigel Farage haurà de competir a les urnes amb la seva antiga formació, l’UKIP, i algun espontani. Tocat, però no enfonsat, el Partit de la Independència del Regne Unit ha girat cap a posicions més i més extremes. La seva actual agenda se centra en propaganda antiislàmica i provocadores protestes de carrer. El seu líder, Gerard Batten, descriu l’islam com “el culte a la mort” i ha nomenat com a assessor <strong>Tommy Robinson, un antic fundador del moviment xenòfob, Lliga de Defensa Anglesa.</strong>