01 juny 2020

Anar al contingut

INJECCIÓ LETAL

Texas executa un supremacista blanc per un crim racista comès el 1998

James 'Bill' King estava condemnat a pena de mort pel brutal assassinat de l'afroamericà James Byrd

El Periódico / Efe

Texas executa un supremacista blanc per un crim racista comès el 1998

Adrees Latif

L’estat de Texas ha executat aquest dimecres John William King, un supremacista blanc que va ser condemnat a mort per l’assassinat del’afroamericà  James Byrd, de 49 anys, el 1998. Un crim que va commocionar els Estats Units per la seva brutalitat.

King, conegut amb el sobrenom de ‘Bill’, de 44 anys, va morir per injecció letal a les 19.08 hora local a la presó de Huntsville  (pròxima a Houston), segons ha informat el Departament de Justícia Criminal de Texas. El condemnat va optar per no fer ús del dret de pronunciar unes últimes paraules.

El crim pel qual King va ser condemnat a pena de mort va ocórrer el 7 de juny del 1998, quan Byrd tornava casa seva a Jasper, una petita localitat de 7.500 habitants de l’est  de Texas pròxima a Louisiana. King i els seus còmplices, Lawrence Brewer –executat el 2011– i Shawn Berry –condemnat a cadena perpètua– van topar en el seu camí amb Byrd, a qui van agredir, i a qui van lligar pels turmells a la seva camioneta i el van arrossegar durant cinc quilòmetres per una carretera, segons es va considerar provat durant el judici.

D’acord amb els informes forenses, Byrd va morir a la meitat del recorregut al ser decapitat i perdre un braç. Després del terrible assassinatKingBrewer Berry van llançar el seu cos davant d’una església de feligresos afroamericansAnys després, el nom de Byrd va quedar unit a dues lleis per endurir els crims d’odi promulgades tant a Texas com a escala federal.

Tatuatges nazis 

King tenia 23 anys quan va cometre el crim i ja havia estat a la presó per robatoris. A la presó va formar part d’una banda de supremacistes blancs. Al seu cos h tenia tatuatges nazis com l’esvàstica  i les SS, del Ku Klux Klan, una bandera de la Confederació, "orgull ari" o un dibuix d’un afroamericà penjat d’un arbre amb una soga, segons els documents judicials.

Una de les germanes de la víctima, Louvon Harris, ha sigut present durant l’execució d’aquest dimecres, igual que va fer amb la de Brewer el 2011, i ha dit a 'The Washington Post’ que els dos assassins van tractar Byrd "com un animal". "Eren un perill per a la societat. Aquí és quan vam començar a canviar la nostra opinió sobre la pena de mort", va manifestar a l’explicar que la tomba del seu germà ha sigut profanada dues vegades i que ara està protegida amb una reixa. No obstant, diversos familiars de Byrd, com el seu fill i una altra de les seves germanes, s’havien oposat a l’execució.

King ha sigut el quart reu executat aquest any als Estats Units i el tercer a l’estat de TexasDes que el Tribunal Suprem va restituir la pena de mort el 1976 han sigut executades 1.494 persones a tot el país, 562 a l’estat de Texas


 


 

Temes: Estats Units