REFORMES A FRANÇA

Macron abaixa els impostos per aturar la crisi dels 'armilles grogues'

El presidents francès millorarà el nivell adquisitiu de les pensions més baixes i anuncia una descentralització perquè la política sigui més a prop del ciutadà

zentauroepp47892528 french president emmanuel macron delivers a speech at the el190425184057

zentauroepp47892528 french president emmanuel macron delivers a speech at the el190425184057 / Michel Euler

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron ha presentat aquest dijous un catàleg de mesures fruit de les conclusions que ha extret del gran debat nacional organitzat per donar una resposta a la crisi dels ‘armilles grogues’. El president francès baixarà significativament l’impost sobre la renda, millorarà el poder adquisitiu de les pensions més baixes i impulsarà un nova descentralització perquè l’administració sigui més a prop del ciutadà. “La nostra política es percep massa freda, massa llunyana, massa tecnocràtica”, ha dit.

Durant una llarga conferència de premsa celebrada a l’Elisi davant de gairebé 300 periodistes, Macron ha percebut en els francesos “un fort sentiment d’injustícia fiscal, social i territorial” i una falta de confiança en les elits, però les preocupacions expressades pels ciutadans en els maratonians debats dels últims tres mesos no han d’aturar les reformes que s’han fet des de la seva arribada a l’Elisi. Al contrari, el cap de l’Estat no vol renunciar a la seva ambició de modernitzar el país.

Canvi de mètode i filosofia

A tot estirar, el canvi serà de mètode i de filosofia, per construir un projecte més humanista. Macron s’hi jugava molt en la seva intervenció. El conflicte social que arrossega el país des de novembre llasta el seu programa i hipoteca la resta del seu mandat.

El president ha admès que dirigir un país és acceptar ser impopular i ha presentat amb vehemència un ventall de mesures entorn de quatre grans blocs: organització de la vida democràtica, fiscalitat, transició ecològica i un projecte per a la nació.

Tot i que ha rebutjat el Referèndum d’Iniciativa Ciutadana (RIC), una de les principals reivindicacions dels ‘armilles grogues’, s’ha compromès a facilitar el recurs al Referèndum d’Iniciativa Compartida (RIC), un mecanisme ja existent, permetent que amb un milió de firmes es puguin portar al Parlament determinades propostes.

Treballar més

La baixada de l’impost sobre la renda, que va xifrar en 5.000 milions d’euros, es finançarà amb la supressió de determinats nínxols fiscals per a les empreses i reduint la despesa pública. Així mateix, va animar els francesos a  “treballar més” sense arribar a qüestionar la jornada laboral de 35 hores ni moure l’edat oficial de jubilació, avui en els 62 anys –fet que seria un ‘casus belli’ per als sindicats–, sinó augmentant els anys de cotització.

Per millorar el poder adquisitiu, les pensions inferiors als 2.000 euros s’actualitzaran d’acord amb la inflació a partir del pròxim any i la prima excepcional lliure d’impostos que les empreses van abonar a finals del 2018 es repetirà també el 2019. Macron no ha fet marxa enrere en la supressió de l’Impost sobre la Fortuna (ISF) que per a molts és un regal fiscal als més rics, però ha acceptat avaluar la seva eficàcia si no dona els fruits esperats en l’estímul a la inversió.

Tal com s’havia filtrat en els últims dies, ha confirmat que vol suprimir la prestigiosa Escola Nacional d’Administració (ENA) on es formen els líders polítics del país i símbol del poder de les elits. Macron creu que els alts funcionaris han d’assemblar-se més a la societat francesa i que s’ha de facilitar l’accés als alts càrrecs de la funció pública a les classes socials més modestes.

¿Candidat el 2022?

Ha promès que no es tancaran escoles ni hospitals sense l’acord dels alcaldes i que ben aviat es presentarà un pla de reorganització de l’Estat perquè hi hagi més funcionaris sobre el terreny, així com ajuts a les famílies monoparentals. El Govern generalitzarà la mesura que funciona als barris desfavorits de limitar a 24 els alumnes per aula.

Es crearà un Consell de participació ciutadana amb 150 ciutadans seleccionats per sorteig les conclusions del qual es portaran al Parlament. La seva primera missió serà revisar els ajuts en matèria de transport i habitatge per facilitar la transició ecològica. També ha parlat d’un “pacte col·lectiu” per arribar a la plena ocupació en l’horitzó del 2025.

Notícies relacionades

“¿Serà candidat el 2022?”, li van preguntar. “Seria indecent parlar d’això. M’és igual la pròxima elecció. Vull tenir èxit, furiosa, apassionadament”, va respondre.

Els seus anuncis no han convençut els ‘armilles grogues’. “Macron no ha escoltat el que hem dit al carrer des de fa cinc mesos”, s’ha lamentat un d’ells. Per al líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, el president no ha fet més que “rellançar” la crisi.